Published On: Sri, kol 11th, 2021

OVO JE GENIJALNO: Sud BiH pustio je Savčića da pobjegne a potom raspisao tjeralicu

Za bijeg Milomira Savčića, optuženika za genocid u Srebrenici, najodgovorniji je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, koji je morao, a nije naredio Sudskoj policiji da zadrži optuženika do odluke ove institucije po prijedlogu Tužiteljstva BiH za određivanjem pritvora. Sa ovim zaključkom suglasni su svi relevantni pravni stručnjaci, piše Avaz.

Bijeg pokušali podvaliti Tužiteljstvu BiH

Činjenica je da je Debevec propustio sudskoj policiji, kojoj kao čelnik Suda ima pravo zapovjedati i njome upravlja, izdati pravovremenu zapovjed za zadržavanje Savčića. Nakon toga optuženik za genocid je ležerno napustio zgradu Suda. Pritom, nema sumnje da je predsjednik Suda znao da postoji osnovana sumnja da će, nakon prijedloga Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora, bivši general vojske RS-a napustiti državu i postati nedostupan organima gonjenja.

Sud je, čak ,pokušao da bijeg Savčića podvali Tužiteljstvu BiH, koje je samo strana u postupku i nema zakonske mehanizme kojima je moglo zadržati Savčića u prostorijama Suda BiH..

To je jasno i iz priopćenja Tužiteljstva BiH, ali i iz izjava uglednih odvjetnika Vlade Adamovića i Josipa Muselimovića.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, kao stranka u postupku, ne može se smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način osigurao izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zaprimilo istog dana u 15:30 sati- rečeno je iz Tužiteljstva BiH.

Pogrešno je tvrditi da je sada krivo Tužiteljstvo. Savčić nije trebao napustiti prostorije Suda, dok Sud nije objavi svoju odluku. Oni su ga morali zadržati. Što je tu krivica Tužiteljstva. Sud ga nije zadržao, a morao je. I sada se dogodilo to što se dogodilo – kaže odvjetnik Adamović.

Nejasna odluka Suda

 Meni je nejasno da Sud koji je vodio postupak nije osigurao da taj čovjek (Savčić) ne može napustiti prostore Suda, dok Sud ne donose i objavi svoju odluku – mišljenje je odvjetnika Josipa Muselimovića.

Dakle, Sud BiH, kojim upravlja Ranko Debevec, pustio je Savčića da pobjegne iz zgrade Suda, a zatim je, da ironija bude potpuna, zatražio raspisivanje međunarodne potjernice za bjeguncem./HMS/

guest
nije obvezno
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x