Published On: Sub, sij 19th, 2019

OVO JE G. SEAD ĐULIĆ: Evo zašto smatramo da umjesto lažnih moralista, ova gromada od čovjeka zaslužuje Nobelovu nagradu za mir

Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93”, izgubio je tog nesretnog rujna oca i majku.
Kaže da se i prije predstave osjeća teško, ali ne može da ne utvrdi vrijednost jednog ovakvog projekta koji dolazi s “druge strane”.

“Nije narod počinio zločin, već pojedinci, ja želim s tim narodom da živim. Iskreno, posebno je teško da od 1994. godine mi nismo našli niti jednu koščicu naših stradalih, kao i to da su zločinci četiri mjeseca živjeli sa svojim žrtvama.

Ne smijemo prešućivati ovakve zločine, dobro se znaju odgovorni, a ovakve predstave su jako bitne”, kazao je Drežnjak.

Josip Drežnjak (Foto: R. D./Klix.ba)

Sead Đulić, kulturni radnik i režiser, devedesetih je bio oficir Armije RBiH, a kroz predstavu “Uspavanka za Mladenku” progovorio je teatarskim jezikom da zločin koji je počinjen u Grabovici u njegovo ime, nije njegov zločin.

“Ovu predstavu zbog njenog značaja želimo što više igrati jer poruke koje predstave nosi moraju doći do što više ljudi i potaknuti ih da počinju govoriti slične stvari.
Večeras je poseban izazov jer u publici imamo obitelji žrtava, imat ćemo tadašnje dječake koji su jedini preživjeli.

Sretni smo da imamo odličan kontakt s obiteljima žrtava te da nam oni mogu reći šta misle i eventualno korigirati našu predstavu”, izjavio je Đulić.

Kaže kako je u osam dosadašnjih izvedbi, a premijera je bila 6. listopada prošle godine, publika predstvu primala odlično i bolno, mnogi su ostali u nevjerici.

“O takvim stvarima se govori malo i površno, posebno kad se radi o tzv. našima”, izjavio je Đulić.

Ovo su najvrijedniji projekti koje jedno društvo može proizvesti, kaže Zoran Zovko, predsjednik HVIDRA-e HNK. Dodaje kako za ovakve stvari treba najveća hrabrost, a njegovi autori znaju biti i prognani.

Zoran Zovko (Foto: R. D./Klix.ba)

“Jako je bitno govoriti danas o Grabovici i drugim Grabovicama, jer samo kad istina ugleda svjetlo dana možemo ići naprijed. Dok god je to u tami i pomagano da ne dođe do istine, mislim da naše društvo neće krenuti naprijed”, kazao je Zovko.

Podsjećamo, predstava “Uspavanka za Mladenku” na dokumentarno poetski način vrlo otvoren problematizira zločin nad civilima sela Grabovica iz septembra 1993. godine.

Podsjećanja radi, tog dana pripadnici Armije RBiH ubili su 33 civila od kojih je najstarije imalo 87, a najmlađe četiri godine.
Nadamo se da će g. Sead Đulić ukazati čast i u drugim kazalištima u hrvatskim sredinama te uprizoriti svoju predstavu. Isto tako nadamo se da će hrvatski radnici u kulturi jedan dan smoći snage snimiti sličan projekt ovome.

Put neizbježnom pormirenju naroda nema alternativu, a g. Đulić je pokazao kako se to radi. Bez dociranja, bez onog “ali” i sa predstavom koja po nama zaslužuje Nobelovu nagradu za mir.

Ne smatramo se dostojnim raditi kazališnu kritiku same predstave, no za njegov posao, i njegovo djelo koje je učinio, smatramo da su bili potrebni nadljuski napori.

Poskok.info