Published On: Čet, pro 30th, 2021

OVO JE DOVELO 16 LJUDI U MVP: Posljednju zaposlilo kćerku nekadašnjeg šefa SNSD-a Zenica, ranije snahu Mire Lazovića, sina Enesa Begovića…

Poznanstvo šefice bh. diplomacije s novom savjetnicom potiče još iz vremena dok je Turković bila ambasadorica u Beču, gdje je radila i Vasić.

Odani kadrovi i veze

Stela Vasić je zauzela savjetničku stolicu u uredu umjesto Jasmina Hasića koji je napustio ovu dužnost zbog nemogućnosti da profesionalno obavlja svoj posao jer je ministrica inzistirala na lojalnosti i potpunoj kontroli osoblja u uredu.

Nakon što su prešutno i na nivou dogovorili imenovanje dva veleposlanika, Abdulaha Skake (SDA) u Kataru, odnosno Bojane Kondić Panić (SNSD-ovke iz Laktaša) u Francuskoj, ovo je nova potvrda vrlo dobrih odnosa i preko obiteljskih veza SDA i SNSD-a, pogotovo kada su u pitanju uhljebljenja.

No, Stela Vasić nije jedino pojačanje u uredu Turković. Osim nje, prije nekoliko mjeseci ministrica je mladom Arminu Begoviću poklonila ugovor o radu. Armin je sin pjevača narodne glazbe Enesa Begovića, a Enes vjenčani kum svojoj kolegici, pjevačici Elviri Rahić i njenom suprugu, inače ministričinom savjetniku Šabanu Foriću.

Forić je odranije zaposlen u MVP BiH. Bio je vozač i tajnik, ali je od dolaska ministrice Turković vrtoglavo napredovao. Avazovi izvori govore da će u sljedećoj godini dobiti rješenje za ministra savjetnika. Skoro na svim službenim putovanjima Turkovićevoj je vjerna pratnja, iako ne govori nijedan strani jezik.

U uredu je i bivši novinar Tarik Lazović, savjetnik za medije. On je nakon poraza Abdulaha Skake u utrci za novi mandat gradonačelnika Sarajeva, kod kojeg je radio u uredu, po liniji SDA postavljen za savjetnika. Lazović je radio za nekoliko sarajevskih listova, prije svega Avaz.

I savjetnik Armin Mešinović je još jedan tatin sin. Otac Nermin je veleposlanik BiH u Libiji, gdje je bio upetljan u mutne poslove sa bh. vizama. Armin je već nekoliko godina po Ugovoru o djelu angažiran u MVP-u BiH, a upućeni tvrde da je njegovo savjetovanje u uredu, po pitanju papirologije, veoma upitno.

Ministricu savjetuju i Mak Selimović, Samir Karić iz Kalesije te Đina Mujkić, za koju je ovaj list ranije pisao da je za njen angažman direktno intervenirao Bakir Izetbegović. Osim što je prijateljica Izetbegovićeve kćerke Jasmine, kako se saznaje u MVP-u, dodatni motiv za intervenciju bilo je Đinino blisko poznanstvo s visokorangiranim uposlenikom jedne od najutjecajnijih veleposlanstava u Sarajevu.

Mujkić savjetuje Turković u bilateralnim odnosima. Na toj poziciji zamijenila je Izmira Talića, a u uredu više nije ni Šukrija Điđović, koji je radio kao savjetnik, bez obzira na potrebne kvalifikacije. Zbog suprotstavljanja ministrici raspoređen je na mjesto referenta u IT sektoru.

I Skaka u Biserinom kolu

Inače, prema Pravilniku o sistematizaciji, ured ministra uključuje šefa ureda, pet savjetnika, vozača i tajnicu. S obzirom da je Turković i dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH, mogla je zaposliti još jednog savjetnika. No, očito da Turković, koja je otkako je u fotelji ministrice dovela čak 14 ljudi, ima vlastiti Pravilnik.

U međuvremenu je napredovala još jedna ministričina miljenica. U pitanju je Ivana Pejović, koja je s ministricom po ugovoru o djelu radila u Kataru kao tajnica. Turkovićeva je najprije vratila, stalno zaposlila, a potom nagradila zvanjem otpravnice poslova u bh. veleposlanstvu u Kataru gdje je veleposlanik Haris Lukovac još ranije zbog ministričine samovolje dao ostavku. Njega će, kao što je još u srpnju objavljeno, u Kataru zamijeniti bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je čovjek Bisere Turković.

Da je ministrica sve poklopila, odnosno da sve kontrolira u sjedištu bh. diplomacije, pa tako i sektor financija, potvrđuje činjenica da financijama upravlja njen savjetnik iz Washingtona Vidosav Cvijetić, kojeg je Turković vratila iz mirovine na ovu dužnost! Cvijetić, naime, nema pravo potpisa zbog statusa umirovljenika, pa umjesto njega sve financijske naloge potpisuje v.d. za financije Biljana Milanović. I Milanović je odana suradnica ministrice još iz vremena njene misije u Bruxellesu (inače, nedavno je za plaću oko 2.000 KM iz druge institucije u MVP došla i Cvijetićeva supruga).

Eksterna premještanja u MVP su česta pojava. Osim gospođe Cvijetić, iz Direkcije za europske integracije u MVP BiH prešle su i Sabina Konjhodžić te Amira Lazović, snaha Mire Lazovića. Prije njih došla je Selma Stojanović i postala šefica Odsjeka za ljudske resurse. Selma je supruga Igora Stojanovića, visokopozicioniranog kadra SDP-a i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Da Turković skuplja isključivo provjerene oko sebe potvrđuje i status Dženete Halilović, još jedne odane suradnice iz vremena misije Turković u Briselu, koju je nakon godinu i po rada u uredu nagradila pozicijom savjetnika u Veleposlanstvu BiH u Bernu. Turković se nije odrekla ni Amine Pekić, za koju je ustanovljeno da ima lažnu diplomu. Pekić je bila raspoređena na mjesto drugog tajnika u Misiji BiH pri EU u Bruxellesu. Iako je pod suspenzijom, i dalje prima briselsku plaću u vrijednosti 4.500 KM.

Ministrica u privatnom aranžmanu sve rješava. Tako ne želi drugog pratitelja umjesto dosadašnjeg, koji je prema zakonu umirovljenik. Međutim, i on je sretnik s ugovorom od 1.500 KM mjesečno, koji mu je omogućio daljnji angažman, uključujući i privatne nabavke u šoping centrima.

Ovo je samo dio privatne diplomacije koju vodi ministrica Bisera Turković i dokaz da joj nisi mrske koalicije ni sa „smrtnim neprijateljem“ SNSD-om, ali ni s opozicijom kad su privatni interesi u pitanju, piše Inforadar.

Dnevnik.ba

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
7 mjeseci prije

Kada Bisera šeta pored Miljacke, raja konta da ide kombi za Širokaču… 🤣

EDO
EDO
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
7 mjeseci prije

A koliko bi ona cvaraka dala zamisli, na sve strane kipi.

eukolonija
eukolonija
Šta ti kažeš na ovo?  EDO
7 mjeseci prije

Sad mi je jasno zašto uvijek kada jedem čvarke mislim na Biseru

Safunđija
Safunđija
Šta ti kažeš na ovo?  EDO
7 mjeseci prije

Safuna za narodne potrebe.

nogo
nogo
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
7 mjeseci prije

Kao džentlmen rijetko kad dam komentar na izgled neke žene,međutim pošto je ona javna ličnost moram. Zamislite kad ovo predstavlja BiH po bijelom svijetu šta misle o nama.Ono je najbplji pokazatelj kakva nam je država, a država je frankenštajn.

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
Šta ti kažeš na ovo?  nogo
7 mjeseci prije

Jarane, ona ne predstavlja BIH.
Iako bi po funkciji trebala, ona to ne radi.
Ona predstavlja Muslimane.

IstinaBoli
IstinaBoli
7 mjeseci prije

Bosanski katolici su isto toliko Hrvati,koliko smo i mi Hrvati-Kinezi!

https://nema-kompromisa.com/?p=1145 (Hrvatski Izvor-pogodak u sridu)

kmee
kmee
Šta ti kažeš na ovo?  IstinaBoli
7 mjeseci prije

Jesi happy sad kad vidis ovaj url, jel svrsavas kad ga ugledas slucaju?

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
Šta ti kažeš na ovo?  IstinaBoli
7 mjeseci prije

Henry Kissinger:
“Bosna je umjetna tvorevina”.

https://youtu.be/K-S9e7YkzsM

eukolonija
eukolonija
7 mjeseci prije

Nije ni čudo što je pukla. Ovolika kombinatorika, valja brinuti i o 15 koljenu

Bake
Bake
7 mjeseci prije

Hajd napišitie tko i gdje je zaposlio kćeri i zetove Dragančeta Legitimnog i Bože Klempavog!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bake
7 mjeseci prije

Za gospodu Čovića i Ljubića ne brini o njima brinemo mi Hrvati, vi se zabavite sa Sebijom, i njenim diplomama, Bakirom i njegovom diplomacvijom koja vas je dovela tu gdje jeste i još vam obečava rat, razmislite koliko će Novalić dobiti robije za aferu Respirator ili Lagumdžija za afere Reket i Torba, vidite malo što će te sa Sarajlićem Zukićem i ostalim visokopozicioniranim bošnjačkim kadrovima, Cikotićem, Solakom, a tu su i tuženi Džaferović i drugi među kojim ima i osumnjičenih i za ratne zločine.

Derim
Derim
7 mjeseci prije

Ubi vas Bisera vise nego Komsic.🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
7 mjeseci prije

Koliko vidim Komšić vas je koštao unitarne BiH, a Bisera ugleda bošnjačke diplomacije.
Uživajte u njima, eto vam ih.