Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Ovo je čovjek kojem se papa Franjo najviše obradovao u sarajevskoj Katedrali!

Must Read

Na Facebook stranici zagrebačkih Isusovaca osvanula je fotografija iz sarajevske katedrale na kojoj se vidi kako se papa Franjo jako oduševio kad je vidio jednog svećenika. S obzirom na to da je svećenik na fotografiji bio okrenut leđima, mnoge je zanimalo o kome je riječ pa su isusovci otkrili:

“Ako ste se jučer pitali kome se to Papa toliko obradovao u Sarajevskoj katedrali, odgovor je naš p. Petar Galauner. Naime njih su dvojica istovremeno bili provincijali. Tada p. Bergoglio Argentinske provincije, a p. Galauner Hrvatske provincije Družbe Isusove. U tom svojstvu zajedno su sudjelovali na 32. generalnoj kongregaciji reda.”

S obzirom na to da je ta Kongregacija održana 1974. godine u Rimu, očito je da je, kako pišemedjugorje-info.com, i nakon više od 40 godina prijateljstvo između njih dvojice traje. Svi koji poznaju patera Petra Galaunera upoznati su s njegovim velikim srcem i dušom, a on sam je otkrio da poznaje Papu “još iz dana kad je bio Jorge”.

Sada 86-godišnjak, pater Galauner iza sebe ima nevjerojatan duhovni put.

U Družbu Isusovu stupio je u teškom poratnom razdoblju 1946. godine, a za svećenika je zaređen 19. srpnja 1957. u Zagrebu. Tijekom svoga plodnoga redovničkoga i svećeničkoga djelovanja preuzeo je brojne odgovorne dužnosti, kako u Družbi Isusovoj tako i u Crkvi u Hrvatskoj. Među ostalim bio je rektor Dječačkoga sjemeništa na Šalati, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove te regionalni asistent Slavenske asistencije u generalnoj kuriji DI u Rimu.

Nakon devetogodišnjega boravka u Rimu na zagrebačkoj Šalati 1990. godine preuzima službu ravnatelja Nadbiskupske klasične gimnazije. Nakon što su 1998. godine upravu Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom preuzeli dijecezanski svećenici, p. Galauner odlazi u Osijek gdje osniva Isusovačku klasičnu gimnaziju koja je i danas  prepoznatljiva među osječkim školama te ima oko 300 učenika i učenica.

Iako se službeno umirovio 2003. godine, to za njega nije značilo mirovanje. Otišao je u Beograd gdje je preuzeo službu superiora u Rimokatoličkoj župi sv. Petra, sudjelovao je u osnivanju “Loyola Gimnasiuma” te internata u Prizrenu za 800 učenika i učenica, kojih je utemeljitelj njemački isusovac Walter Happel./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

TUŽNA VIJEST: Preminuo Adnan Šemić iz Mostara zbog kojeg je promijenjen Zakon o transplantaciji organa i tkiva

U ponedjeljak u prijepodnevnim satima u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar preminuo je 22-godišnji mladić Adnan Šemić iz Mostara, potvrđeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -