Published On: Pet, kol 13th, 2021

Ovih osam namirnica treba jesti sirove

Opće je poznato da neke namirnice poput mesa ili jaja ne bi trebali jesti sirove. No, s druge strane, neke namirnice poželjno je jesti sirove jer tako ćete unijeti više hranjivih tvari, piše N1.

Brokula

Brokula sadrži velike količine antioksidativnog spoja zvanog sulforafan, koji može pomoći u sprječavanju raka, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, upala, depresije i drugih štetnih zdravstvenih stanja.

Studija objavljena 2008. u časopisu Journal of Agricultural Food and Chemistry pokazala je da naša tijela brže apsorbiraju sulforafan kada brokulu jedemo sirovu, a ne kuhanu.

Druga studija iz 2009. godine poakzala je da se kuhanjem ili prženjem ovog povrća smanjuju količine vitamina C koji brokula sadrži.

Luk

Luk ima niz zdravstvenih prednosti, uključujući i velike prednosti u borbi protiv raka, zahvaljujući visokim koncentracijama flavonoidnog kvercetina.

Sirovi luk dodatno pojačava svojstva, a kuahnjem se smanjuje djelovanje fitokemikalija u luku koji se bori protiv raka.

Osim toga, luk sadrži antitrombocitna sredstva koja mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti. Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da ta svojstva luka slabe kad se luk zagrijava ili peče u pećnici.

Češnjak

Češnjak također ima antitrombocitna sredstva, a to znači da i na njegova svojstva utječe toplina. Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu Journal of Food Process Engineering pokazala je da toplina inaktivira enzim aliinazu koji se nalazi u češnjaku.

Kuhanje češnjaka 20 minuta potpuno je potisnulo antibakterijsko djelovanje, a samo jedna minuta zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici uništila je u potpunosti njegova svojstva koja pomažu u brobi protiv raka.

Borovnice

Borovnice su pune antioksidansa koji se zovu flavonoidi, a najviše prednosti od ovog voća dobit ćete ako ih jedete sirove.

Studija iz 2014. godine objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je termička obrada borovnica smanjuje razinu polifenola.

Paprike

Paprike su odlične za naš imunološki sustav, a imaju gotovo tri puta više vitamina C nego naranče. No, toplina uništava ključne hranjive tvari koje se nalaze u paprici.

Osim toga, paprike su korisne i u borbi protiv oksidativne štete u stanicama koja može uzrokovati rak, dijabetes, Alzheimerovu i druge bolesti.

Kelj

Kelj sadrži spojeve koji se zovu glukozinolati, a kada dođu u kontakt s enzimom mirozinazom, pretvaraju se u drugačiji spoj koji se bori protiv bolesti. no, studija iz 2016. godine pokazala je toplina inaktivira mirozinazu. Dakle, kuhani kelj nema ista svojstva u borbi protiv bolesti kao sirovi kelj.

Cikla

Cikla se može jesti sirova, a puna je zdravih hranjivih tvari, poput pet osnovnih vitamina, kalcija, željeza, kalija i proteina. Cikla sadrži i dosta vlakana. No, kuhanjem ovo povrće gubi oko 25 posto folata i drugih vitamina i minerala.

Ananas

Zapečeni ananas ili ananas s roštilja je prava poslastica, ali ovo voće nudi najveće zdravstvene prednosti kada se jede sirovo. Svježi sok od ananasa odličan je za ublažavanje upala, piše The Healthy./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x