Published On: Ned, pro 10th, 2017

Ovih 28 osoba će oblikovati Europu 2018. godine

Briselski portal “Politiko” objavio je popis 28 osoba koje će, prema njihovoj analizi, utjecati na oblikovanje Europe 2018. godine ocjenjujući da će lideri Europske unije veći dio narednih 12 mjeseci provesti baveći se njenom budućnošću.

Na prvom mjestu je Christian Lindner, lider njemačkih liberala koji, kako se objašnjava, zauzima ključnu poziciju u politici Njemačke našavši se na čelu konzervativnog euro-opreznog segmenta biračkog tijela.

“Izvlačeći prekidač” u koalicijskim pregovorima u studenom Lindner je gurnuo Njemačku u političku krizu i postavio sebe u središte rasprave koja je uslijedila, navodi portal. U godini u kojoj će francusko-njemački motor vjerojatno voditi raspravu o smjeru Europe, to ga, kako se dodaje, stavlja u poziciju da djeluje kao kočničar.

Na popisu se nalazi 18 muškaraca i 10 žena iz 28 različitih zemalja – političara, biznismena, umjetnika, pisaca od kojih se može očekivati da budu u središtu djelovanja narednih meseci.

Politiko objašnjava da je kao i prethodnih godina prikupljao prijedloge, a zatim u nekoliko rundi rasprava rangirao osobe s ciljem da se pronađu oni koji zaista – a ponekad i neočekivano – oblikuju svoje zemlje ili EU.

Jednostavno zauzimanje moćne funkcije, poput predsjedničke, nije dovoljno da automatski kvalificira tu osobu za popis 28 najutjecajnijih.

Lindnerova prva pozicija slijedi nakon dve godine u kojima je lidersko mjesto na listi Politika bila definirana rastućim valom populizma (mađarski premijer Viktor Orban 2016.) i reakcijom na to (gradonačelnik Londona Sadik Kan 2017.)

Ta promjena odražava osjećanje u Europi koje, iako populizam možda nije odstupio, već se vjerojatno zaglavio – bar za sada – ostavlja liderima kontinenta slobodu da se bave osnovnim uzrocima tog fenomena.

Politika se vraća u Europu zbog čega je od prvih deset osoba na popisu osam onih koji prakticiraj “rat drugim sredstvima”, navodi Politiko izvinjavajući se istovremeno pruskom generalu Karlu fon Klauzevicu.

Posle Lindnera slijde: britanski ministar ekologije Michael Gouv, za koga se kaže da je “mozak koji stoji iza Bregzita (br.2), francuska ministrica rada i “gvozdena pesnica Emanuela Macrona” Muriel Penicaud (br.3).

Tu su i nizozemski premijer Mark Rute (br.4), predsjednica donjeg doma parlamenta Italije i borac protiv onlajn zlouporaba Laura Boldrini (br.5), potpredsjednik Europske komisije i bivši finski premijer Jyrki Katainen (br.7), izvjestitelj Europskog parlamenta za Bregzit Gi Verhofstat (br.10), navodi Politiko, prenosi Tanjug.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x