OVAKO IZGLEDA PRIOPĆENJE STVARNE BH LJEVICE: Treći entitet je ključ pretvaranja BIH u građansko društvo, SDA ga treba podržati i tako ojačati zemlju

Daljnje etničke podjele u BiH nisu prihvatljive. Ovakvo uređenje punih 25 godina produbljuje međuetničke napetosti među BH narodima, s tim se mora stati, kazao je Nermin Nikšić, iza kojeg su priopćenje potpisali i čelnici DF-a i Gariba Sandžaka.

S tim u vezi, okrupnjavanje BIH sa 14 federalnih jedinica na tri federalne jedinice, znatno bi smanjilo državni aparat, ojačalo međunacionalno povjerenje među Bošnjacima i Hrvatima a posljedično i Srbima, no ono što je najvažnije trofederalna BIH u kojoj  bi nacionalno pitanje bilo rješeno na srednjoj razini vlasti imala bi tada priliku formirati građansku vlast na principu jedan čovjek jedan glas. Naime, kako je kazao Nikšić, tronacionalni obrazac više ne bi bio nužan da se ponavlja kroz sve razine vlasti u BIH i BIH bi po prvi put dobila snažnu građansku koaliciju na razini države koja bi bila programska a ne tronacionalna.

Prema mišljenju Reufa Cvetkovića, cilj ljevice je jačati u svim porama BH društva. GS ne želi biti samo stranka Sandžaklija, želimo imati prijatelje i u Posušju, i u Prijedoru i želimo jačati i tamo, dok je ovakvo uređenje BIH mi ćemo ostati mala lijeva zapadnosarajevska stranka koja samo twita i pokušava raditi pritisak na strane ambasade.

Komšić Željko je kazao, da premda je ljevičar i socijalist, da kao sin Hrvata  osjeća ljudsku obvezu da progovori i o tom dalekom narodu svog oca kojeg se na trenutke sjeća, još kao mladić, dok je pripadnike tog naroda sretao po Sarajevu. Nije fer da trostruko brojniji Bošnjaci uporno inzistiraju da FBIH ostane dominantno entitet Bošnjaka. 2000-e godine Dayton je narušen na štetu naroda mog oca, i moj otac mi stalno govori de bolan malo reci koju i za Hrvate, stid me od sela Željko, i evo ja sad govorim – ne činite to narodu mog oca, ne činite to Hrvatima – Hrvati u BIH će biti lojalni ovoj zemlji onoliko koliko ova zemlja bude prihvatala njih kao svoj neupitni integrativni dio.

Ako tri entiteta shvatimo kao tri građanska entiteta Bosanaca i Hercegovaca, i ako nacionalne elite pristanu na kompromisno rješenje prema kojem bi nacionalno bilo gurnuto na srednju razinu vlasti, a državna vlada ojačana, s pozicijom moćnog premijera, i formirana kao građanska vlada, na principu 50% plus jedan, mi bi bili totalni debili kao ljevica da to ne podržimo – kazao je Emir Suljagić. Mi jesmo debili kad se do sada nismo sjetili ovakve ideje dodao je Reuf Cvetković, i moramo ju pronaći na fašističkom Poskoku.

Komšić je kazao da ljevica čini povijesni zaokret u svojoj retorici, jer želi u ljevu ideju privuću građane iz svake od tri političke nacije. Te stoga federalizam, u ostalom kao i drug Tito, stavljaju na dnevni red.

U saopćenju je rečeno  je da svaki djelić ove zemlje pripada Hrvatima, jednako kao što pripada Bošnjacima, Srbima i svim drugim građanima, a svako dijeljenje BiH bio bi zločin prema svim njenim građanima.

“Vrijeme je da SDA definitivno izabere ili treći ili raspad  BiH. Do sada su uvijek birali raspad BIH i činili poteze koji su zemlju slabili te da se s tim treba prestati”

BIH se nalazi u ekonomskom, političkom i svakom drugom kolapsu kazao je Nikšić. Pogledajmo istini u oči, i pokušajmo napraviti najracionalnije rješenje koje će zemlju pogurati naprijed.

Inače prema ovom rješenju, BIH bi dakle imala jednog predsjednika, građansku državnu vladu, i tri republike na srednjoj razini. Domovi naroda bi se ugasili. Ne bi postojao etnički veto nego republički a državna Vlada imala bi znatno jače ovlasti nego danas, i odgovarala bi građanima BIH za svoje 4 godine vladavine. To znači da bi po prvi put na razini BIH koalirale stranke slične programske orijentacije, dok od Daytona na ovamo koaliraju predstavnici tri političke nacije, što će reći da u takvoj državnoj vladi programi mogu biti potpuno suprotstavljeni no te stranke moraju u koaliciju. Radi se o tzv. prinudnoj ustavnoj koaliciji.

U republikama bi vlast činile opet koalicije koje osvoje 50% glasova. Predsjednik države bio bi simbolička figura i bio bi predsjednik jedne od republika trećinu mandata. Država bi bila jeftinija za nekih 700%, imala bi obrise države i imala bi šansu. FTV bi se srušio, i na tom mjestu izgradio bi se veliki spomenik betonske golubice kojai bi  simbolizirao trajan  mir u BIH.

Nap.ba Bakira Alispahića, jučer je objavio istraživanje prema kojem i znatan dio Bošnjaka prihvaća ideju trofederalne BIH. Naime od ukupnog broja BH građana čak 65% njih priželjkuje trojnu federaciju, bez prava na secesiju od BIH. Što će reći da čak 15% Bošnjaka jeste za takvo rješenje.

Dakle ako su dva od tri konstitutivna naroda u BIH za to, i ako je većina BH građana za to, šta se čeka? Il moramo od Inzka tražiti pravo na referendum.

Željko Komšić je kazao, kako je njima kao ljevici neprihvatljivo da u 2017-oj građani BiH nemaju pravo na referendum te još jedanput pozvao Inzka da smjesta napusti BIH.

Socijalisti u EU Parlamentu pljeskom su jučer pozdravili ovaj snažni zaokret bosanske ljevice koji su nazvali revolucionarističnim.

Napomena: Umjesto ovakvog priopćenja, lažna ljevica u Sarajevu ponovno je zauzela strogo desni, bošnjački, nacionalisički stav. Nikada do sada nitko iz tzv. ljevih stranaka nije progovorio o položaju Srba i Hrvata u BIH. Premda tvrde da su anacionalni isključivo se bave bošnjačkim nacionalnim pitanjem , a fraza “muslimanska raja” jedna im je od češćih u zadnje vrijeme.

 

Poskok.info