Published On: Sri, ruj 19th, 2018

‘OVAJ ZLOČIN JE USPOREDIV S PEDOFILIJOM ILI TERORIZMOM!’ Histerija u Australiji zbog bizarnog incidenta s jagodama, uzgajivači slomljeni

Sabotaža s australskim jagodama koje sadrže šivaće igle može se usporediti s “terorističkim” činom, izjavio je u srijedu premijer Scott Morrison dok je cijela afera posijala paniku u Australiji.

Morrison je pozvao Australce da prave kolače s jagodama kako bi pomogli utučenim uzgajivačima. Zatražio je i pooštravanje zakonskih propisa kako bi odgovornima za kontaminaciju hrane prijetila 15-godišnja kazna zatvora. Dvadesetak jagoda u koje su ubodene šivaće igle ili pribadače otkriveno je širom Australije što je izazvalo paniku.

Supermarketi su povukli jagode sa svojih polica. Taj tip zločina mogao bi se usporediti “s posjedovanjem pedofilskih fotografija ili financiranjem terorizma. Shvaćam ovu aferu vrlo ozbiljno”, rekao je šef vlade. “Nastavite kupovati jagode kao i ranije ali poduzmite mjere predostrožnosti”, sugerirao je on.

Joshua Gane / FACEBOOK

 

Policija je još uvijek u potrazi za počiniteljem ili počiniteljima.

Ministar zdravstva Greg Hunt izjavio je u ponedjeljak kako je nadležnim tijelima za ispitivanje kvalitete hrane naložio istragu incidenata prijavljenih u šest od osam australskih država i teritorija.

Prvi je zabilježen prošlog tjedna u Queenslandu, nakon čega su jagode nekoliko različitih proizvođača povučene s tržišta. Zbog izvještaja o sličnim slučajevima u pet drugih država strahuje se da se radi o oponašanju zločina.

Najmanje jedna osoba je hospitalizirana nakon što je pojela jagodu koja je u sebi imala iglu. “Radi se o groznom zločinu i napadu na širu javnost,” izjavio je Hunt za australski ABC.

Ti će događaji zasigurno utjecati na industriju vrijednu 130 milijuna dolara. Hunt i ostali predstavnici ministarstva zdravstva apeliraju na potrošače da jagode narežu prije konzumacije.

Lokalni lanci supermarketa, Coles i Aldi, povukli su iz opreza sve vrste jagoda sa svojih polica u gotovo svim državama. Iz Foodstuffsa, jednog od dva najveća trgovačka lanca Novog Zelanda, u ponedjeljak su poručili kako više ne dopremaju australske jagode u svoje trgovine.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare