Published On: Čet, stu 25th, 2021

OVAJ PUT SE MORAMO SLOŽITI S NJIM: Opstane li ovakva BIH, bit će to šamar civilizaciji u kojoj živimo

Neustani dan državnosti Bosne i Hercegovine antidaytonske snage obilježešiše nelegalnom akademijom  koja samim time nije mogla biti svečana, i to u sarajevskoj Vijećnici, u organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina Kantona Sarajevo, uz prisustvo predstavnika raznih oblasti života. Te uz ignoriranje prodaytonske većine u državi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kao predvdodnik antidržavne manjine podsjetio je na značaj 25. studenog, dana obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine, temeljne identitetske odrednice naše države.

One odrenice čiji je Komšić kao simbol nejednakosti Hrvata upravo negator.

”Ta odrednica ima svoja različita značenja, a to su, rekao bih politička, institucionalna i kulturološka značenja. Iako je postojala stotinama godina prije u raznim oblicima, kao banovina, kraljevina, kao prostor pod ingerencijom velikih imperija, sa svojom posebnom ulogom u okviru tih imperija, BiH se prvi put kao država, odnosno kao republika, konstituira 25. studenog 1943. godine. Za razliku od prethodnih uređenja, pojam republike je pojam modernog građanskog društva, to jest tekovina velikih europskih revolucija. 25. studeni 1943. jedan je izraz zrelosti bosanskohercegovačkog društva u cjelini”, naglasio je.

Kako je podsjetio, skoro pet desetljeća ZAVNOBiH-skog mira formiralo je brojne državne institucije, od političkih preko pravosudnih, sigurnosnih, obrazovnih i kulturnih. Period između 1943. do 1992. godine bio je, kako je kazao, realizacija ideja ZAVNOBiH-a.

Taj period ne treba idealizirati sa ove vremenske distance, ali isto tako, ne treba ga ni omalovažavati, jer je upravo to period u kojem su izgrađene republičke institucije, koje su opet bile presudne u obrani od agresije na Republiku BiH.

Komšić dakle tvrdi da su institucije Republike BIH obranile BIH od agresije i zaustavile rat a da to nije bila SAD i snažno organizirani HV koji je svojim akcijama pomažući HVO i ABIH doveo do mira u BIH. Za što je osuđen na sudu u Haagu kao dio UZP-a. Vjerovali ili ne.

”Također, bitan aspekt ZAVNOBiH-a jeste konačno definiranje BiH kao multietničkog prostora, koji sam po sebi podrazumijeva učešće u vlasti i društvenom životu svih pripadnika različitih etničkih grupa, bez etničke diskriminacije koja je danas prisutna i protiv koje se svi mi koji smo za građansku BiH borimo. Međutim, mi od te borbe za demokratske i civilizacijske vrijednosti nećemo odustati, neovisno o tome kako se Evropa prema njima držala, jer generacija iz 1943. godine od tih vrijednosti nije odustala ni tada, u uvjetima fašizmom porobljene Europe. Nećemo, jer su naše političko, institucionalno i kulturološko naslijeđe antifašizam, jer je naše povijesno naslijeđe demokratska i antifašistička Republika Bosna i Hercegovina. I u najtežim godinama, u godinama agresije na našu državu, tih vrijednosti se nismo odrekli. Ni danas ih se nećemo odreći, jer u njih vjerujemo i u njih ćemo vjerovati”, kazao je.

Kao što vidite draga nacijo Komšić je toliko bijedan plaćenik SDA da javno tvrdi kako je SDA Armoija u ratu ostala multietnička, da nije postala islamska, vjerska, radikalna, mudžahedinska pa i fašistička postrojba u kojoj su se sklonile HOS i Handžar divizija. On je toliko jadan da ne smije javno reći kako je SDA armija u ratu postala muslimanska a da se prostor te armije nazivao Prostorom džihada. Jadni Bakirov gnom nema hrabrosti pogledati etnički očišćenim prostorima SDA armije u oči. A i ne smije od supruge. I naprosto mu se više ne isplati. Ta treći mandat protiv prava navodno svog naroda bije. S  nadom u četvrti.

Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine nije, zaključuje Komšić, samo pitanje opstanka države. To je pitanje opstanka civilizacije.

Ovdje je u pravu, ne raspadne li se BIH ako opstanke ovakva kakva je danas, OHR-centrična, DF-SDA šovinistička, bit će to doista poraz civilizacije.

”Za nas koji u Bosnu i Hercegovinu vjerujemo to čak nije pitanje nego stvar dostojanstva koje nam nitko ne može oduzeti. I zato budimo ponosni u ono u što vjerujemo! Budimo ponosni na Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je.

Ovdje vidimo huškanje frajera koji je popularan na 20% BIH , koji je zavadio Avnojevske narode, kako prodaje utopiju narodu koji napušta BIH, skupa s Hrvatima i Srbima. Jednakopravno.

I gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podsjetila je na vrijedosti Dana državnosti Bosne i Hercegovine uz poruku ‘Bosna i Hercegovina će postojati’. To je znate ona dama koja je inzistirala da se na Kazanima, na mjestu gdje je SDA Armija ubijala Srbe ne smije napisati da je to činila ta Armija:

”Mi danas, ovdje iz Sarajeva glavnog grada Bosne i Hercegovine, ponosni na naše razlike, glasno i nedvosmisleno svjedočimo našu opredijeljenost slobodi, jednakosti svih ljudi i borbi protiv svakog oblika fašizma”, naglasila je.

Izjavama ovo dvoje političkih destruktivaca, lijepo je opisano u kojoj fazi raspada se nalazi ZAVNOBIH.

guest
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Epoha
Epoha
13 dana prije

Komsica vise nitko ne dozivljava. Sto ga ‘mecete’?

Srbče
Srbče
Odgovori   Epoha
13 dana prije

Lik koji je pljunuo na dejton i obezvrijedio izbor za člana predsjedništva.Obesmislio je tročlano predsjedništvo.Što znači da je od amerna napravio budale.Oni su pisali Dejton.

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Odgovori   Epoha
12 dana prije

Volim kad Erdoganov nakurnjak Komšo kaže nešto zahebano 😎 – u Sarajevu odmah proglase Bajram 😎 !

Last edited 12 dana prije by dr Haso, buregdžija
Srbče
Srbče
13 dana prije

Ko je ovaj pajac,nebitan lik gradjanin Sarajeva,a ne BiH.Čovjek koji je izvrnuo poentu postojanja tročlanog predsjedništava.Pa kaže da ne pise da treba biti predstavnik Hrvata,nego je dovoljno da bude Hrvat.A on je gradjanin bosanac kako sam kaže.I tačno je da nije predstavnik jer ga niko ne zove od stranaca na pregovor kao ni njegovog kolegu.Jdino Dodik je pravi predsjednik sa naj većim brojem glasova i predstavnik Republike Srpske koja ga je izabrala.

Derim
Derim
12 dana prije

Ne zamarajte se stvarima o kojima se ne pitate.
Za vas je jedino bitno da shvatite da svoju etnicki ociscenu drzavicu necete dobiti.
Nikad.
Ostalo je manje vazno.

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Odgovori   Derim
12 dana prije

Ni Vi nikada nećete dobiti 25% Bosne – 24% Vam je kapak 🙁 …

Derim
Derim
Odgovori   dr Haso, buregdžija
12 dana prije

Ovane.

Anonimac
Anonimac
12 dana prije

Emoj Komsicu lutko bakirova kad mu nebudes trebao odbacit ce te ko mokru carapu

zoro
zoro
12 dana prije

Legenda kaze da Sejdo stavlja led u vinjak ! Vrlo diskutabilna odluka.

bih/nebih
bih/nebih
12 dana prije

U Sarajevu slave 25.11. kao dan državnosti.U isto vrijeme ukidaju naziv ulice koja je dobila ime po Vojislavu Đedi Kecmanoviću,čovjeku koji je predsjedavao sjednicom tog istog ZAVNOBIH-a,a nazivaju je po pripadniku zelenih beretki.Nije li to licemjerje,kako im vjerovati?

vitina
vitina
12 dana prije

Koji je ovaj Komšić groteskan lik. Najveća sluga većinskog šovinizma na ovim prostorima. Dok mu gazde okolo negiraju drugima pravo na naciju, prijete i vrijeđaju, on oko njih šeni ko pašče, i drugima drži prodike o demokraciji i lijepi im etikete fašista.
Kao što je u govoru pojam onog koji radi za okupatora dobio ime po Vidkungu Quislingu, tako će se u budućnosti pojam onog koji radi za tuđi šovinizam zvati po Komšiću.

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
Odgovori   vitina
12 dana prije

Hrook,gic,hrook.😂😂😂😂😂

vitina
vitina
Odgovori   Hamze&Gazije
12 dana prije

Ne razumijem tvoj jezik. Jeli to Bosanski? Ako je onda stvarno nema nikakve veze sa hrvatskim i srpskim. LoL!

Džaferbej
Džaferbej
Odgovori   vitina
12 dana prije

*je li.
Dakle, prvo nauči bilo koji, pa onda drži pridike.

vitina
vitina
Odgovori   Džaferbej
12 dana prije

Gdje ti vidje prodike? Ja samo pitam. Ti si shvatio što sam pitao. Ja njegov “Bosanski” nisam. Jesi li ti?

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
12 dana prije

Veličanstveni Komsic će biti prvi predsjednik jedinstvene građanske Bosne i Hercegovine.

MateMo
MateMo
Odgovori   Hamze&Gazije
12 dana prije

Ta tvoja gradžanska će biti kad na vrbi rodi grožđe, i kad na ku-rc-u nikne nokat, pa čim dođe postavite si tog pajaca za predsednika.

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
Odgovori   MateMo
12 dana prije

Građanska ili ništa,ako ne može na politički način čekamo onda poteze katoličke i pravoslavne strane da krenu krivim putem pa da to.ostvarimo za par dana sa mini ratom.

Herceg
Herceg
Odgovori   Hamze&Gazije
12 dana prije

To bi bilo jako interesantno zavrsili bi svi na bascarsiji za manje od mjesec dana,a i tu vam vise ne bi bilo sigurno.Nije ovo vise 92′ Srbi i Hrvati vise ne ratuju medjusobno onaj ko pocme rat taj rat gubi ,a mi ni jedni ni drugi rat ne zelimo ako ga pocmete bice vam zadjnji svi prava Turka u jednom smjeru.