Published On: Ned, kol 29th, 2021

OVA VIJEST SE MORA PONOVITI: Svog Srđana Aleksića proglasili su nepoželjnim jer je u ratu bio nadčovjek

Gradsko vijeće Goražde proglasilo je Amira Reku, poznatijeg kao Makedonac, ratnog zapovjednika 43. Drinske udarne brigade personom non grata, zbog, kako se navodi, minimiziranja “časne borbe” tzv. Armije RBiH u medijskim nastupima, a njegov jedini grijeh je što je tijekom posljednjeg rata spasao 44 srpskih civila, pišu “Nezavisne novine”.

U usvojenoj Deklaraciji o proglašenju Reke za personu non grata u goraždanskoj općini se navodi i da je on iznosio neistine i “bacao ljagu” u medijskim istupima na, kako se navodi, “istinske branitelje ovog prostora, a samim tim i nanošenja nesagledive štete braniteljima”.

Sarajevski portal Klix piše da je Gradsko vijeće preporučilo i Skupštini BPŽ Goražde i opžinskim većima Pale i Foča u FBiH da donesu identične deklaracije.

A tko je zapravo Amir Reko?

Reko je bivši je oficir JNA, a kasnije i zapovjednik 43. Drinske brigade “Armije BiH” u Goraždu, koji je ljeta 1992. spasio smrti 44 srpskih civila.

On je odbio napasti selo Bučje, koje je bilo na meti jedne od operacija, pozvao je mještane da se predaju i jamčio im sigurnost.

Svi su preživjeli, a Amir je ovim činom vratio dug prijatelju, oficiru JNA Draganu Simiću koji mu je spasio život.

Na projekciji dokumentarnog filma “Makedonac” u Sarajevu akteri priče poručili su da mržnja ne smije biti ničiji put.

Film “Makedonac” priča je o ljudskosti koja nadilazi osobne tragedije. Govori o Amiru Reki, bivšem oficiru JNA kojem je najpre život spasio njegov kolega, Dragan Simić. U jeku ratnih zbivanja tri dana je putovao s njim kako bi ga doveo do Goražda, u kojem se, kako je vjerovao Reko, nalazila njegova najbliža obitelj. Rastali su se na mostu kod Ustiprače, koji ih je, kako su vjerovali, zauvijek razdvojio.

Amir je stigao u Goražde, ali, obitelj je ostala u selu Gudelj, nadomak Foče, koje se nalazilo pod kontrolom srpskih snaga.

S obzirom na to da je bio školovani časnik, Reko je postao zapovjednik 43. Drinske brigade najpre Teritorijalne obrane, a potom i “Armije BiH” u Goraždu.

Ljeta 1992. godine, u jeku najžešćih operacije srpske vojske na Goražde, Reko je dobio naređenje da napadne selo Bučje, naseljeno mahom Srbima.

“Teritorijalna obrana je smatrala da selo Bučje predstavlja potencijalnu prijetnju. Ja sam smatrao da je to selo gdje žive ljudi, žene, djeca i da bi napad na to selo izazvao tragične posljedice. Ja sam uspio spriječiti izravan napad i utjecati svojim autoritetom na ljude iz sela da mi veruju. Bilo je dobro naoružanih ljudi u tom selu, ali bilo je i žena i djece”, svjedoči Reko u filmu.

Seljani su predali naoružanje i odlučili verovati Reki i svi su preživjeli./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x