Published On: Sri, stu 14th, 2018

OUMUAMUA: Međuzvjezdani objekt možda je bio sonda izvanzemaljaca!

Znanstvenici su zbunjeni otkako je zapažen pokraj sunca krajem 2017. godine Oumuamua, tajnoviti svemirski objekt. S obzirom na veliku brzinu i neobičnu putanju, crvenkaste boje, veličine stadiona, što god to zapravo bilo, jasno je da nije došlo iz našeg Sunčevog sustava. Međutim njegov ravan i izduženi oblik te način na koji je ubrzavao svoj put kroz sunčev sustav postavili su ga izvan konvencionalnih asteroida i kometa.

Istraživači iz Harvarda smatraju kako postoji mogućnost da je Oumuamua izvanzemaljska svemirska letjelica, ne tvrde da su vanzemaljci poslali Oumuamua. No, nakon pažljive matematičke analize načina na koji je međuzvjezdani projurio pored sunca, kažu kako je Oumuamua mogao biti svemirski brod sa solarnim pogonom.

Tko bi nam poslao takvu svemirsku letjelicu i zašto?

“Nemoguće je pogoditi svrhu Oumuamue bez ikakvih podataka”, izjavio je za Avi Loeb, predsjednik Harvardovog astronomskog odjela i koautor rada, za NBC News MACH u e-mailu.

Loeb i njegov suradnik, Shmuel Bialy, postdoktorski suradnik u Harvard-Smithsonian centru za astrofiziku, priznaju da je scenarij izvanzemaljske letjelice “egzotičan”. I možda nije iznenađujuće, drugi znanstvenici imaju jake sumnje u vezi toga.

“Svakako je jako intrigantno pomisliti kako bi to mogla biti vanzemaljska letjelica na solarni pogon, međutim uvijek postoji jednostavnije rješenje koje može objasniti taj “, rekao je Seth Shostak, viši astronom u SETI Institutu u Mountain Viewu u Kaliforniji. E-mail.

Coryn Bailer-Jones, astronom u Institutu Max Planck za astronomiju u Heidelbergu, Njemačka, izrazio je slične primjedbe. “U znanosti”, rekao je u e-mailu, “moramo se zapitati:” Gdje su dokazi? “, A ne” Gdje je nedostatak dokaza koji će se uklopiti u hipotezu? “

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare