Published On: Sri, sij. 11th, 2017

OTVORENO PISMO TROVAČU BH DRUŠTVA: Valentine koliko ti treba vremena da spakuješ kofere i napustiš našu zemlju?

Hrvatski demograf Vladimir Žerjavić, kojeg Hrvati smatraju najobjektivinijim je 90-tih godina procijenio sljedeći broj stradalih na teritoriju NDH na tom ogavnom teritoriju tuge i zla. Teritoriju pod upravom jednog Austrijanca. Ti brojevi su znatno manji od onih koje iznose srpski demografi no i takvi su zastrašujući:

26.000 Židova, od čega 19.000 istrijebljenih u ustaškim logorima, ostali poslani u nacističke logore
16.000 Roma, svi istrijebljeni u ustaškim logorima
322.000 Srba, od kojih su oko 78.000 istrebljeni u Jasenovcu i ostalim ustaškim logorima, jamama, itd. Ovdje treba naglasiti da ova brojka nije broj koji se odnosi samo na Srbe pobijene samo od Ustaša nego i na Srbe partizane pobijene od četnka, kao i Srbe četnike pobijene od partizana.

Nakon jučerašnje poredbe NDH i RS-a i ne samo RS-a nego bilo koje druge tvorevine nastale nakon zadnjeg rata, Inzko ne treba napuštati BIH.

Inzko bi trebao bti protjeran iz naše zajedničke domovine BIH.

I da to uđe u njenu povijesnu memoriju, ne kao destruktivni čin nego čin kojim branimo svoje dostojanstvo.

Jer ako je poredba NDH i RS-a legitimna i dio dnevnopolitičkog folklora, onda je legitimna poredba i RS-a i FBIH.

Naime na teritoriju FBIH sud nije presudio genocid, niti u jednom gradu premda je cijela FBIH danas etnički na svom teritiruju počišćena, s gradovima u kojima nedostaje i preko 80% prijeratnih naroda, Srba, Hrvata Bošnjaka.
Količina logora, zločina, preseljenih, iseljenih, pobijenih u FBIH ni po čemu ne zaostaje od onih u RS-u, pa opet Inzko neće reći da je proslava dana FBIH slavlje NDH. No na stranu sada ta priča. Vratimo se na poređenje sa NDH.

Tako neodgovaran visoki predstavnik potpuno neupućen u povijesne fakte, historijske sentimente koji su usljedili nakon tih fakata pokazuje da apsolutno ništa na Balkanu ne razumije. I da kao takav nema što činiti tu.

Jer samo potpuno neuk čovjek ne shvaća da su ratovi 90-ih, taj treći balkanski rat, itekako u sebi nosili traumu drugog svjetskog rata kao i traumu komunističkog pokolja nakon 45-e. Kao gorivo za koljivo NDH-azije nad Srbma korišena je mržnja nataložena u doba diktature Karađorđevića. Kao gorivo za obračun s ustašama korištena je trauma ustaškog pokolja 41-45, kao gorivo za pobunu Srba u Hrvatskoj korišten je strah od ustaške osvete za komunističke zločine do 90-e, kao gorivo za srpske zločine u Srpskoj korišteno je isto to gorivo straha i mržnje i nepristanak na državu u kojoj će nad Srbima vladati Bošnjaci i Hrvati. I sve tako u krug.

Netko tko dolazi iz tadašnje nacističke Austrije morao bi znati da je poredba stostruko većeg ontološkog zla nacizma, nacizma uvezenog tu upravo iz Inzkove Austrije, poredba dakle  s trećim balkanskim ratom i neupitnim zlom koje se dogodilo 90-ih neusporediva, i po kontekstu i intezitetu zločina.  I da su svi zločini koji su se dogodili na ovim prostorima nakon toga, upravo zločini koji su reperkusje nacizma uvezenog tu iz Austrije.

Ova izjava stoga ne bi trebala vrijeđati  samo Srbe, kao neupitno najveće žrtve Hitlerovog pohoda  na Jugoslaviju nego i sve Hrvate i Bošnjake u BIH.

Ta poredba vrijeđa svaku moguću logiku, i nama koji nismo  dužni poštivati Inzkov autoritet takva izjava ne osamo d proizvodi osjećaj gađenja nego i osjećaj nesigurnosti življenja u ovoj državi.

Kakav imate osjećaj ako autobus u kojem su vaša djeca vozi slijepac? Biste li dali da operaciju na vašem srcu radi veterinar?

Takav osjećaj straha i gnjeva trebali bi imati svi mi danas kada znamo da je vrhovni autoritet nad BH društvom u kojem živimo čovjek poput Inzka.

Ta ljudska ljuštura, Lijanovićev odvjetnk i branitelj, fukara koja nam je od 2010-2014 na vlast nametnula upravo poklonike nacističke NDH  našla se popovati o NDH  i  sramotiti časni slovenski narod. Pored tolike plaće i slobodnog vremena taj čovjek sve ove godine nije bio u stanju proučiti minimum povijesti drugog svjetskog rata.

On ovako naprasan, bijedan i glup nije u stanju niti želi razumijeti korijene mržnje  u balkanskim narodima 90-ih  niti širi povijesni kontekst tog rata, kao i kontekst rata 90-ih. On je tek prisvojio komunističko tumačenje rata kao sukoba divljih plemena koje su eto komunisti par dana pustili s lanca a oni se odmah pohvatali. Ne razumije Inzko da su upravo vođe rata 90-ih bili dotadašnji komunistički prvaci i UDBA koji su ušli u nacionalne stranke , kojima je prijetila lustracija i oduzimanje imovine te progon na sudovima za kršenja ljudskih prava. Pa im je bilo lakše narode  gurnuti u sukobe i potpaliti rat.

A rat se potpaljivao upravo traumama drugog svjetkog rata i poraća. Inzko kada poredi NDH sa Srpskom želi proizvesti sukob Hrvata, Bošnjaka i Srba, odgurnuti fokus s teme novog dogovora u BIH i proširiti svoj dnevni boravak tu.

Da bi uopće netko bio visoki predstavnik u BIH morao bi razumjeti gdje, kada i kako nastaju traume Hrvata i Bošnjaka od prve Jugoslavije, potom traume Srba od ustaške hrvatskobošnjačke osvete i pokolja nad Srbma. No on  pojma nema koliko Srebrenica je urađeno u doba NDH nad Srbima kao i u komunističkoj osveti nakon NDH nad Hrvatima i Bošnjacima.

On nema pojma gdje su traume Bošnjaka nakon pada Stambola i njihov strah od kršćanske osvete te njihovo stoljetno traženje prostora i identitarnog priznanja kao autentičnog balkanskog slavenskog naroda s punim pravom na vlastitu suverenost i državnost.

Netko tko radi paralelu nacizma 90-ih i rata u Jugoslaviji 90-ih nema što činiti tu. On želi ovakvim izjavama produljiti jal između našeg konačnog dogovora, on želi uništiti suživot i do smrti ostati tu na plaći plaćenoj kamatama od naše međusobne mržnje. Ako u tome uspije on će zadnji  u ovoj zemlji ugasiti svjetlo.

Inzko je daleko najveća sramota međunarodne zajednice 21-og stoljeća. I nisu slučajno intervencionisti odlazeće Clintoničine administracije tražili da se maknu iz BIH misaoni visoki predstavnici i da se dovede nemisleći Valentin.

Što bi u BiH visoki predstavnik bio Lajčak koji nas razumije kada može biti Valentin koji ne razumije niti samog sebe?

On je naša svakodnevna uvreda. Svaki dan , svaki sat i svaki sekund to klupko ničega, to hodajuće meso, ponižava ne samo nas žive nego i stotine tisuća naših mrtvih predaka.

On tjera naše susjede i našu djecu da se iseljavaju, on je rekao ne svakom stranom investitoru i svakoj našoj budućnosti tu, on je profiter na našem nedijalogu. On kamatari dok se mi mrzimo.

On zadovoljno trlja ruke dok mi nasjedamo na njegove mine. On je zadnji graditelj minskih polja među nama.

On svojim hodanjem po BiH i ovakvim izjavama duboko vrijeđa svako naše dijete koje je ovdje umrlo. BIlo ono srpsko, hrvatsko ili bošnjačko. On je tu da produbljuje naše rane. I da nas za potrebe ovog ili onog trgovca oružjem uvede u novi rat.

On naprosto mora napustiti BIH. I ako to ne žele učiniti naši predstavnci u vlasti općom i zajedničkom porukom, neka se povuku, jer ćemo u suprotnom to učiniti mi. Jednoglasno. Ne znamo jesu li toga svjesni lideri u BIH no on ovom izjavom nije izvrijeđao samo srpski narod.

Predugo mi trpimo tog čovjeka tu. Mi kao slobodna ljudska bića, kojima nikad nitko nije i neće uzeti ponos, nismo potpisali život s tolikim poniženjem logike, s tolikim poniženjem istine i generalno nismo nikada nigdje potpisali da prihvaćamo živjeti poniženi. I pod upravom jedne notorne budale.

Spavaš li mirno Inzko Valentine?

Poskok.info

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer