Published On: Sub, tra 16th, 2022

Otvorene rane Ahmića i Trusine

Ratne traume i nikada prežaljeni gubici preživjele bole i 27 godina od okončanja rata. Desetine tisuća civila ubijeno je širom BiH. Danas je godišnjica dva stravična zločina: zločina u selu Ahmići kod Viteza i u selu Trusina kod Konjica, piše N1.

Porušene kuće, džamija i ubijeni civili. Ahmići. 16. travja 1993. godine. Istog dana, samo 100 km dalje u selu Trusina ista slika: ubijanje civila. Zločin u Ahmićima počinili pripadnici HVO, a u Trusini Armije BiH. Rane i danas otvorene.

Mahir ef. Husić, imam u Ahmićima kaže: ”Mi tu istinu prenosimo, ali i gradimo suživot sa svima koji sa nama žive u miru, Prenosit ćemo kroz kulturu sjećanja imena postrojbi koje su činile ta zlodjela. Još uvijek se traga za 15 posmrtnih ostataka”.

U zločinu protiv čovječnosti, kako je ubijanje civila u Ahmićima označio Haški tribunal, ubijeno je 116 osoba, među njima 32 žene, 11 maloljetnika i tromjesečna beba. Sud je zbog toga osudio nekoliko osoba: Darija Kordića na 25 godina zatvora, Miroslava Bralu na 20, Tihomira Blaškića na 9. Paška Ljubičića na 10.

Tužna povorka danas i u Trusini. Zbog zločina u ovom selu, gdje je ubijeno 15 civila, među njima i dvoje djece, osuđeni su: Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora, Edin Džeko na 13, Nedžad Hodžić 12, Mensur Memić deset, te Rasema Handanović na pet i po godina zatvora.

”Kazne koje su izrečene za ove zločine su preblage, s njima su se Sud i Tužiteljstvo izrugali hrvatskim žrtvama, kazao je general Vlado Džojić

”Ovo treba da bude nama svima opomena da se više ne dogodi. Ja sam iz sela pored. Slušala sam sve te krikove i jauke… jako mi je teško, kazala je sugovornica N1.

Svi oni koji su preživjeli ratne zločine i danas šalju poruku: sve zločince treba osuditi, a mir nema svoju cijenu. Rat je iza sebe ostavio miris zgareži, pustoš, leševe i vječne traume./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
drZlikovac
drZlikovac
1 mjesec prije

R.I.P.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 mjesec prije

Kad stavite ime one postrojbe ABIH na Kazanima…mozda se dogovirimo….. Krezo…🐵

Loš đak
Loš đak
1 mjesec prije

Kako su se izrugali?? Pripadnici HVO-a dobili 64 godine,a Armije 55.