Published On: Ned, pro 28th, 2014

Otvorena zimska sezona: Bh. planine očekuju posjetitelje i veći snijeg

Bosna i Hercegovina obiluje planinama koje predstavljaju prave oaze za posjetioce u zimskom razdoblju. Na olimpijskim planinama Bjelašnici i Jahorini ljubitelji zimskih sportova mogu skijati na dobro uređenim stazama.

No, ove ali i brojne druge planine u Bosni i Hercegovini kao što su Vlašić, zimski centri na Kupresu svojim posjetiocima osim skijanja nude i mogućnosti za planinarenje, sanjkanje, pa čak i klizanje, a ono što je također, vrlo važno čist zrak i bijeg od gradskog smoga i magle.

Već duži niz godina planine su posebno popularna destinacija za proslavu novogodišnjih praznika.

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, rekao je za nas da je gotovo u svim hotelima na Vlašiću organiziran doček Nove godine, kao i onaj na otvorenom.

“Najčešće nam dolaze gosti iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Bilježimo i veći broj gostiju iz Njemačke i Turske. Turisti su oprezni, oni još uvijek isčekuju da li će biti dovoljno snijega. Ako ga ne bude, mislim da će doći do povlačenja rezervacija i da možemo očekivati podbačaj kada su u pitanju noćenja i ukupna potrošnja. Ali sveukupno, možemo reći da smo zadovoljni. Ne znam da li smo ikad bili spremniji nego ove sezone. Sve je spremno i samo čekamo veći snijeg da uspješno možemo pokrenuti turističku sezonu “kazao je Matošević.

Tako se olimpijske ljepotice Sarajeva, Bjelašnica i Jahorina, pripremaju za zimsku sezonu, kako bi što bolje dočekale goste. Zauzetost smještajnih kapaciteta na planinama pokazuju da se građani odluče za planinski odmor, unatoč problemima s infrastrukturom, sustavom umjetnog osnježavanja i nedostatku sadržaja osim zimskih sportova.

Voditelj marketinga i prodaje u Olimpijskom centru Jahorina Dragan Sokolović, u izjavi za nas, kaže da je Jahorina korak ispred drugih zbog tri novoizgrađenih šestosjeda.

“Dobro je što imamo osnježenih staza i što na stazi Prača možemo stvoriti uvjete za skijanje kada to temperature dopuštaju i što smo pripremili stazu za noćno skijanje. Nije dobro to što nije ni prošle, a ni ove godine nismo uspjeli stvoriti uvjete za skijanje, zbog problema s padalinama i temperaturama koje ne dopuštaju pravljenje umjetnog snijega “, rekao je Sokolović.

On smatra da je teško privući posjetitelje na planine ukoliko ne postoje uvjeti za skijanje i da je Jahorina napravila prenaglašeno imidž skijaške destinacije. Trebalo bi razvijati i druge sadržaje, smatra Sokolović, tako da skijanje ne bude jedini razlog dolaska gostiju na planine.

Najčešći gosti iz zemalja bivše Jugoslavije

Prema riječima Sokolovića, najčešći posjetioci Jahorine su iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, a rastući je i broj gostiju iz Turske.

On kaže kako Turska, kao novo tržište, može napraviti veliko zanimanje za skijanje na olimpijskim planinama, zbog dobre povezanosti sa Sarajevom. Pored Turske, postoji i druga tržišta poput češkog, slovačkog, mađarskog i poljskog, a ima i pojedinačnih dolazaka iz drugih europskih zemalja.

“Sva su tržišta danas jako blizu ako se urede određena pitanja. Mi moramo što prije završiti uređenje infrastrukture, što je temelj za bavljenje zimskim turizmom. U protivnom bojim se da ćemo ostati bez gostiju tijekom zimske sezone. Nama je trenutno jako dobar booking za ožujak, travanj, svibanj i lipanj, a zima zbog nesigurnosti skijanja jako teško ide “, smatra Sokolović.

Ipak, kako je istaknuo, tržište je željno skijanja i vjeruje da će doći do eksplozije interesovanja čim snijeg padne.

“Planine ne služe samo za zimske sportove”

Veliki zimski centri u Austriji ili Švicarskoj, iu jeku sezone kada su idealni uvjeti za skijanje, organiziraju vrlo bogat zabavni i sportski program, kako bi privukli što veći broj turista. To bi bilo rješenje i za BiH, ukoliko se na adekvatan način žele iskoristiti njezini potencijali.

Obzirom da nitko ne može precizno odrediti da li će i kad će biti dovoljno sniježnih padavina, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo (KS) Asja Hadžiefendić-Mešić, smatra da se pod hitno moraju naći alternative u ponudi olimpijskih planina.

“Po svoj prilici, ni ova zimska sezona neće biti onakva kakvu priželjkujemo. Najprije ugostiteljski objekti na planinama, turistička zajednica, a zatim i nadležna ministasrstva, moraju napraviti sadržaje koji će privući turiste, neovisno od toga da li ima snijega ili ne. Jer, naše planine to zaslužuju, turisti to od nas očekuju i trendovi u svijetu su takvi da planine ne služe samo za zimske sportove. Ponovo ulazimo u sezonu u kojoj ne znamo kako će sve to biti “, rekla je Hadžiefendić-Mešić.

Iako još nema snijega, direktor jednog hotela na Bjelašnici Zahid Bešović smatra da je sezona dobra. Bjelašnicu će posjetiti veliki broj građana iz dijaspore, kao i veliki broj gostiju iz Hrvatske, Češke i Poljske.

“Što se tiče hotela, prodaja ide dobro. Ali bez većeg snijega ništa. Prošle godine, hotel je izgubio preko 7.000 noćenja. Financijski smo izgubili puno upravo zbog nedostatka snijega. To je za nas elementarna nepogoda. Ako bude i ove godine tako, ne vjerujem da će itko od hotelijera i zimskih centara moći to preživjeti “, izjavio je Bešović.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare