Published On: Sun, Dec 15th, 2013

Otvorena skijaška sezona na Igmanu i Bjelašnici, dijele se grah i čaj

Zimska turistička sezona 2013/2014 na olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici službeno je otvorena danas.

Aktivnosti povodom otvaranja organizirali su Ministarstvo gospodarstva Kantona Sarajevo (KS), Turistička zajednica KS-a i hotel ”Maršal”, uz podršku KJP ZOI’ 84.

Glasnogovornica KJP ZOI ’84 Muamera Šehić je kazala da je sve spremno za početak zimske turističke sezone na olimpijskim planinama te da će danas biti besplatno korištenje lifta BX jer je taj dio dovoljno prekriven snijegom uz pomoć mašina za proizvodnju umjetnog snijega.

Najavila je da će biti besplatna i trosjedna žičara na Bjelašnici, do 14 sati za šetače te porcije graha i druge zanimljive usluge i aktivnosti.

U glazbeno-zabavnom programu nastupaju Elvir Laković Laka i Mirela, Geronimo, ženski glazbeni bend Parole i drugi gosti.

Ove sezone u programu na dan otvaranja bit će upriličen i festival čokolade za djecu “Čoko fest” s raznovrsnim predstavama i igrama, kao i malo sajmište organskih proizvoda i rukotvorina na platou ispred hotela “Maršal”.

Posjetiteljima na otvaranje bit će podijeljeno i 1.000 porcija graha i čajeva.

Šehić je naglasila da su od Udruženja Medo dobili potvrdu da će i klizalište koje se nalazi na Babinom dolu na Bjelašnici početi s radom danas te da će korištenje biti besplatno.

Predsjednik Turističke zajednice KS-a Midhat Kulo je najavio da bi zimska sezona ove godine mogla biti rekordna kad su u pitanju posjete obzirom na veliki broj posjeta Kantonu Sarajevo u proteklim mjesecima.

Naglasio je da su Igman i Bjelašnica resursi u koje se treba ulagati i koje treba maksimalno iskoristiti.

Mišljenja je da Kanton treba raditi više na povećanju smještajnog kapaciteta na olimpijskim planinama i izgradnji luksuznih hotela.

Ministar gospodarstva KS-a Emir Hrenovica je proglasio početak sezone te naglasio da je neophodno olimpijsku ljepoticu do 2017. godine pripremiti za Olimpijadu mladih.

Mladima i djeci je poručio da zimske dane provode na planinama koliko je moguće više.

FENA