Published On: Ned, ruj 25th, 2016

OTVORENA glasačka mjesta u RS-u


U Republici Srpskoj u 7.00 sati otvorena su glasačka mjesta za referendum o 9. siječnju kao Danu RS-a, javlja Hrvatski Medijski Servis.
Referendum se održava iako je Ustavni sud BiH izrekao mjeru zabrane te potvrdio raniju odluku o neustavnosti tog datuma kao praznika svih konstitutivnih naroda u RS-u.
Bošnjački su dužnosnici protiv referenduma uz obrazloženje kako je riječ o protudejtonskom i protuustavnom činu, dok srpski predstavnici vlasti ustraju na provođenju skupštinske odluke o referendumu uz najave o izmjenama spornog Zakona o praznicima.
Ured visokog predstavnika kaže kako referendum nema ustavnu, niti pravnu snagu.
Referendum će biti valjan ako se iznadpolovična većina građana s biračkim pravom i koji su upisani na birački popis, izjasni u korist referendumskog pitanja.
Iz Povjerenstva za provedbu referenduma kažu kako pravo glasa ima 1.219.399 građana koji će se izjašnjavati na 1.886 glasačkih mjesta u RS-u, Brčko Distriktu i u pojedinim gradovima u inozemstvu.
Referendumsko pitanje glasi: “Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao Dan RS-a?”.
Povjerenstvo za provedbu referenduma u RS-u navodi kako će glasačka mjesta biti otvorena do 19 sati, a prvi se neslužbeni rezultati očekuju tijekom noći na ponedjeljak.
Promatrača na referendumu nema, a za praćenje je akreditirano oko 250 medijskih kuća.
Protiv referenduma su Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, Europska unija, te susjedne Hrvatska i Srbija.
Iz MUP-a RS navode kako su mjere sigurnosti u tom entitetu podignute na višu razinu./HMS/