Published On: Pon, ožu 24th, 2014

Otvaranje novih 420 radnih mjesta

Direktor misije USAID-a u BiH David Barth i predstavnica Švedskog veleposlanstva/Sidae Nataša Miskin danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju s direktorom Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenanom Rešom čime je započeta suradnja sa Zavodom u okviru Projekta za unapređenje lokalnog razvoja (Gold).

Kroz tu fazu projekta, koji zajednički financiraju USAID i Sida (Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju), kako je najavljeno, bit će otvoreno više od 400 radnih mjesta u tekstilnoj, automobilskoj, elektro i kemijskoj industriji u pet općina u BiH.

Obuhvaćeno je pet tvrtki i to dvije iz Visokog ”Prevent” i DiU, ”Alma Ras” iz Olova, ”Sur Tec eurosjaj” iz Konjica i kompanija ”Ziko” iz Zavidovići.

Barth je prilikom potpisivanja kazao da je projekt ”Gold” jedna od značajnijih investicija koje je USAID usmjerio u BiH te da su nova radna mjesta i ekonomski napredak ono što je BiH neophodno.

”Putujući kroz BiH, posljednju godinu i po dana, ono što sam vidio je da toj državi treba širenje i jačanje ekonomije te stvaranje novih radnih mjesta i uvjeta da mladi ostanu ovdje”, rekao je Barth.

Također, podsjetio je da USAID i Sida u tijeku pet godina realizacije projekta imaju namjeru omogućiti otvaranje 16.000 radnih mjesta.

”Današnja aktivnost je jedna od aktivnosti projekta koja će omogućiti otvaranje 420 radnih mjesta u suradnji s pet poduzeća s područja BiH”, dodao je.

Predstavnica Sidae Nataša Miskin je naglasila da je jedan od glavnih prioriteta u BiH rješavanje problema visoke stope nezaposlenosti te da švedsko veleposlanstvo putem Gold projekta pokušava da doprinese rješavanju tog problema.

”Nadamo se da će projekt ispuniti ciljeve te stvoriti veliki broj održivih radnih mjesta”, dodala je.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo zahvalio je na uključenju Zavoda u taj projekt.

Također, on je pozvao predstavnike županijskih vlasti da aktivnije rade na pitanju donošenja zakona o obrazovanju odraslih.

”Projekti kakve mi danas započinjemo i drugi slični projekti za kojima čezne bh. gospodarstvo teško su provodljivi, naročito u Federaciji BiH, zbog nepostojanja zakona o obrazovanju odraslih”, kazao je Rešo.

Glavni cilj Gold projekta, zajedničkog projekta USAID-a i Sida-e, je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.