Published On: Sub, lis 20th, 2018

Otrov škorpiona najskuplja je tekućina na svijetu: jedna litra košta 66,5 milijuna kuna

Otrov opasnog žutog škorpiona (eng. Deathstalker) najskuplja je tekućina na svijetu, piše Business Insider. Naime, galon (oko 3,8 litara) te smrtonosne tekućine košta vrtoglavih 39 milijuna dolara, odnosno 252,8 milijuna kuna. Dakle, 66,5 milijuna kuna po litri.

No, čak i da netko ima novaca za litre opasne tekućine, do nje bi vrlo teško mogao doći. Naime, jedan škorpion proizvede najviše dva miligrama otrova, a u većini se slučajeva “muze” ručno. Jednom kada se otrov uzme iz tijela škorpiona, mora proći kroz proces čišćenja i liofilizacije (sušenje smrzavanjem) te se prodaje kao prah u miligramima, čija se cijena kreće između 8.000 i 12.000 dolara. A, prema računicama Business Insidera, jednog škorpiona trebalo bi pomusti 2,64 milijuna puta da bi dobili jedan galon skupocjene tekućine.

Njena je cijena toliko visoka zbog nekoliko važnih svojstava. Osim što je otrov žutog škorpiona smrtonosan, on sadrži i stotinu korisnih sastojaka koji se, svedeni na molekularnu razinu, mogu iskoristiti u medicinske svrhe.

Primjerice, otrov škorpiona koristan je u borbi protiv bolesti koja ubije milijune ljudi godišnje – raka. Točnije, toksin koji se nalazi u tijelu škorpiona koristi se pri identifikaciji veličine i lokacije tumora u ljudskom tijelu, a trenutno znanstvenici provode istraživanja kojima se traži način kako da pomoću otrova škorpiona ne samo pronađu, već i unište kancerogene stanice. Uz to, znanstvenici uklanjaju malariju iz komaraca uz pomoć škorpiona, a također istražuju može li protein koji se nalazi u otrovu škorpiona pomoći pri izlječenju od multiple skleroze, lupusa, upalne bolesti crijeva te reume. Osim otrova žutog škorpiona, i otrov dobiven od plavog škorpiona koristi se kao sastojak u nekim analgeticima i protuupalnim lijekovima.

Kako raste broj istraživanja, a time i načina na koji se otrov škorpiona može iskoristiti, raste i potreba za “čudotvornom tekućinom” do koje je teško doći. Iz tog razloga znanstvenici traže i način kojim bi što prije mogli dobiti što više tekućine. Tako su neki čak izumili uređaj za mužnju škorpiona, koji ubrzava mukotrpan postupak te ga čini sigurnijim.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare