Published On: Uto, lis 23rd, 2018

OTPOR MAJORIZACIJI Hrvatska politika danas je stala uz svoj narod i rasplinula bošnjačke snove o novoj “platformi”

Neobično je važno da su apsolutno sve stranke HNS-a zajednički u ovom projektu, s obzirom na to da te stranke okupljaju gotovo 100 posto izbornoga legitimiteta hrvatskoga naroda u BiH.

Hrvatske političke stranke danas su pokazale da prepoznaju važnost povijesnog trenutka u kojem se nalaze i odlučile su opravdati povjerenje koje im je na izborima ukazao hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Naime, sve stranke Hrvatskog narodnog sabora, uključujući i HDZ 1990 i HRS, koje su na izbore išle samostalno, danas su se složile formirati politički blok hrvatskoga naroda u BiH koji će zajednički nastupati u svim budućim aktivnostima.

Neobično je važno da su apsolutno sve stranke HNS-a zajednički u ovom projektu, s obzirom na to da te stranke okupljaju gotovo 100 posto izbornoga legitimiteta hrvatskoga naroda u BiH.

Ovim potezom zapravo se „ubijaju dvije muhe jednim udarce“.

S jedne strane, onemogućuje se da bošnjačka politika krene u neke nove platforme ili alijanse, odnosno da formira Vladu FBiH koja u sebi ne bi sadržavala hrvatski izborni legitimitet. I u platformi i u alijansiimali smo minorne hrvatske strančice koje su zapravo glumile hrvatski izborni legitimitet. Bošnjačka politika je i danas spremna ponoviti te projekte, samo ako budu u stanju pronaći odgovarajuće „sugovornike“ s hrvatske strane. No, danas se pokazalo da takve sugovornike neće biti moguće pronaći. Hrvatska politika, dakle, čvrsto stoji uz svoj narod.

S druge, pak, strane, jako je važno da sve hrvatske stranke imaju jasan i suglasan stav oko nelegalnosti i nelegitimnosti izbora Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, ali i potrebi mijenjanja Izbornoga zakona koji omogućava fenomen Komšić.

Danas je tako sa sjednice Predsjedništva HNS-a poručeno kako sve hrvatske stranke smatraju kako Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te kako njegov izbor predstavlja grubo kršenje Ustava BiH i Daytonskog sporazuma posebno imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena Bosna i Hercegovina.

Svi oni koji su do sada negirali HNS, pokušavali čak i iznutra rovariti protiv ove institucije, danas su doživjeli poraz.

Hrvatski narod u BiH je na ovim izborima pokazao kako je samosvjestan, kako potpuno razumije ono što se oko njega događa ali i ono što mu bošnjačke elite spremaju. Stoga je izlaskom na izbore i davanjem gotovo 100 postotne podrške strankama HNS-a još jednom ukazao povjerenje hrvatskoj politici.

Isto tako, i hrvatske političke stranke su pokazale, unatoč brojnim međusobnim neslaganjima, kako razumiju da se BiH nalazi na raskrsnici, da bošnjačka politika sustavno guši politička prava Hrvata i to negirajući Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum, a da u tomu imaju i prešutnu potporu dijelova međunarodne zajednice u BiH.

Na hrvatskoj je politici sada povijesna odgovornost. Hrvatski narod im je dao povjerenje koje ne smiju iznevjeriti. Ako sada iznevjere ukazano im povjerenje, bojim se da ga više nikad neće povratiti.

Hrvati u Bosni i Hercegovini žele konzumirati ona prava koja im jamči Ustav BiH kao konstitutivnom narodu. Ništa manje i ništa više. To je ono za što se hrvatska politika mora izboriti. Prvi korak u tom procesu je izmjena Izbornoga zakona tako da više nikad jedan narod drugom ne mogne nametnuti političke predstavnike.

Bošnjačkoj eliti se više ne može vjerovati, i nikakva obećanja da će se nešto u budućnosti riješiti ne smiju se prihvatiti. Rješenja su nam potrebna odmah!

Stranke HNS-a sada su suočene i s ogromnim izazovom. Za očekivati je da će se na njih sručiti silni pritisci iz različitih centara moći a sve kako bi dobrovoljno prihvatili da hrvatski narod izgubi svoju konstitutivnost u BiH.

Ipak, spas je u zajedništvu, a to su prepoznali i hrvatski narod i hrvatska politika u BiH.

Jurica Gudelj l Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare