Published On: Uto, tra 10th, 2012

OTOČIĆ ZA ČOVJEKA: Mediji traže pristup Guantanamu

Nekoliko je medijskih kuća iz SAD-a zatražilo od suca suda za ratne zločine u Guantanamu da sud ovoga tjedna ostane otvoren medijima ukoliko se jednom od navodnih vođa al-Q’aide dopusti svjedočiti o zlostavljanjnima u tajnim zatvorima CIA-e. Vjerojatno se pitate kakve veze ima Guantanamo sa Dragim Vođom? E pa ima, ima. Naš Dragi Vođa je prije nekoliko godina, kako bi dobio potporu Amerike na Guantanamo izručio nekoliko BH državljana, koji su tamo mučeni, Ameri su se malo igrali s njima. Nikome od njih ništa nije dokazano. Neki od njih još su u zatočeništvu. Zahvaljujući Dragome Vođi.

Odvjetnici optuženog su rekli da će se sud sigurno sastati na tajnom ročištu ako sudac dopusti svjedočenje Abd al Rahima al Nashirija, Saudijca optuženog da je vodio i osmislio napad na američki ratni brod USS Cole pred obalom Jemena 2000. u kojem je ubijeno 17 američkih mornara.

Predviđeno je da tri dana sudskog predpostupka u procesu protiv Nashirija, u kojemu bi mogao biti osuđen na smrt, započnu u srijedu u mornaričkoj bazi SAD-a Guantanamo na Kubi. Nashiri bi trebao biti prvi bivši zatvorenik CIA-e koji će iz prve ruke svjedočiti o metodama ispitivanja koje vlada smatra tajnima. Njegovi odvjetnici žele da se postupanje prema Nashiriju u zatvorima CIA-e dokumentira, prenosi Hina.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare