Published On: Thu, Aug 1st, 2013

Otkrivene prve količine nafte iz bušotine kod Šamca!

Nafta se pojavljuje, ali to još uvijek nije dovoljno za komercijalne svrhe. Očekujemo u idućih 200 ili 300 metara koji budu iskopani da bi se mogle naći i komercijalne rezerve nafte – rekao je Kovačević

 Prvi rezultati bušenja nafte na naftnoj bušotini u Obudovcu kod Šamca trebalo bi da budu poznati u idućih desetak dana, rekao je “Glasu Srpske” ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.

On je istakao da su ispitivanja još u tijeku, ali da su, prema informacijama koje je dobio od direktora poduzeća “Jadran-naftagas”, koje istražuje naftu, rezultati vrlo ohrabrujući.

– Nafta se pojavljuje, ali to još uvijek nije dovoljno za komercijalne svrhe. Očekujemo u idućih 200 ili 300 metara koji budu iskopani da bi se mogle naći i komercijalne rezerve nafte – rekao je Kovačević.

Kako je planirano, bušenje prve naftne bušotine u RS duboke 2.800 metara trebalo bi biti završeno krajem kolovoza, a poslije toga planirano je i bušenje druge bušotine u okolici Bijeljine, koja će ići 3.500 metara u dubinu.

Kako smo čuli od mještana Obudovca, radovi uveliko traju, a mještani s nestrpljenjem iščekuju kraj istraživanja i informacije o tome ima li u njihovom selu “crnog zlata”.

Mještanin Obudovca Đuro Kojić rekao je da su radnici “Jadran-Naftagasa” izbušili već oko 1.800 metara i da bi taj posao, prema procjenama koje je čuo od radnika, trebao biti završen do polovice kolovoza.

– Prema pričama koje sam čuo, tu bi zaista moglo biti nafte. Ipak, sve bi trebalo biti poznato polovinom kolovoza. Vjerujem da ljudi ne rade napamet i sigurno ne bi toliko ulagali da ne očekuju da će pronaći naftu – rekao je Kojić.

Bušenje naftne bušotine u Obudovcu počelo je krajem svibnja.

Poduzeće “Jadran-naftagas”, kao zajedničko poduzeće NIS-a i “Zarubežnjefta”, i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS potpisali su u rujnu 2011. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i korištenje sirove nafte i plina na teritoriji RS kojim se ova tvrtka obvezala da će u istraživanje ugljikovodika u Srpske uložiti 229 milijuna dolara, od čega 40,7 milijuna za istraživanja i 188,3 milijuna dolara za eksploataciju.

Istraživanja

Geološko-istražni radovi, u koje je u prošloj godini uloženo 13 milijuna, au ovoj planirano ulaganje oko 19,5 milijuna dolara, pokazali su da na ovim područjima postoji potencijal za pronalazak nafte i plina. Seizmička ispitivanja vršena su na relaciji Novi Grad – Doboj, istražnom prostoru Semberije, kao i na prostoru Posavine i potezu od Banjaluke do Zvornika i Majevice.

Glas srpske