Published On: Sri, stu 4th, 2020
#3rd | By Desk

Otkrivena spomen-ploča stradalom austrougarskom pilotu Teodatu Andriću

Svečano otkrivanje obnovljene spomen-ploče poginulom austrougarskom pilotu Teodatu Andriću upriličeno je danas u Tasovčićima.

Svečanost je održana organizaciji Udruge za zaštitu fortifikacija “Werk” iz Mostara te uz pokroviteljstvo Grada Čapljine.

Pokojni pilot je bio prvi zapovjednik baze u Mostaru i prva zrakoplovna žrtva u BiH.

”Teodat Andrić (1875.-1913.) bio je prvi zapovjednik zrakoplovne baze u Mostaru i prva zrakoplovna žrtva u Bosni i Hercegovini, a spomenik palom pilotu austrougarskog zrakoplovstva  od iznimnog je značaja za zrakoplovnu povijest Hercegovine”, naveli su za ČA::portal iz udruge Werk.

”Grad Čapljina je ovim spomenikom dobila prvorazredni kulturni događaj uz oživljavanje već preko 100 godina zapostavljenog dijela povijesti”, dodali su iz Werk-a.

Podsjetili su kako se na tek osnovanom vojnom aerodromu u Mostaru, kojim je zapovijedao satnik Deodatus (Teodat) Andrić, dogodila zrakoplovna nesreća s kobnim ishodom.

“Nova zrakoplovna baza je uređena kod mjesta Rodoč, a na njoj su smještena četiri zrakoplova. Svakom je zrakoplovu dodijeljen po jedan zrakoplovni mehaničar dočasnik. Zapovjednik Andrić je pošao s poručnikom Josipom Flassingom na vježbu, uzdigao se nad Mostarom na visinu od 2000 metara. Nadletjeli su Nevesinje i Trebinje s namjerom da se vrate u bazu. Nad Čapljinom se Andrić obratio suputniku rekavši: ‘Čini mi se da ću pasti u nesvijest’. Uskoro je izgubio kontrolu nad aparatom. Zrakoplov se nekontrolirano približavao zemlji, a na visini od 60 metara bilo je očito da je nesreća neizbježna. Poručnik Flassing je bio priseban pa na visini od desetak metara iskače iz zrakoplova. Suputnik je samo lakše ozlijeđen, a zapovjedniku Andriću nije bilo spasa. Poginuo je na mjestu. Po jednom mišljenju, pilotu je tijekom leta pozlilo pa je izgubio vlast nad strojem, a po drugima se za vrijeme prisilnog spuštanja suputnik pomaknuo sa sjedala tako da je zrakoplov izgubio ravnotežu. Teodat Andrić, Bokelj, rođen u Trstu 4.5.1875. poginuo je 17. svibnja 1913. samo petnaest dana nakon preuzimanja dužnosti”, kažu za ČA::portal organizatori.

Spomenik je podignuti 17.5.1914. godine pri čemu su nazočili dužnosnici Čapljine, Stoca i Mostara kao i nadvojvoda Eugen Ferdinand (1863.-954.), general konjaništva, austrougarski feldmaršal, vojni zapovjednik i praunuk carice Marije Terezije.

Mostar je među prvima u Europi i monarhiji dobio zračnu luku što svjedoči o tadašnjem civilizacijskom napretku. U sklopu kompleksa u Rodoču još uvijek se nalaze austrougarski hangari metalne konstrukcije iz 1918. godine, a što je prva otkrila i objavila Udruga “Werk” iz Mostara.

Spomenik je oštećen kroz povijest (nestala “brončana statua orla koji pada” i ploča s natpisom) te je bilo potrebno ponovno izraditi ploču s natpisom imena i datuma rođenja te pogibije pilota.