Published On: Wed, Aug 14th, 2019

Otkriven uzrok smrti Emiliana Sale

Nogometaš Emiliano Sala i pilot David Ibbotson su najvjerovatnije otrovani ugljenmonoksidom u avionu u kojem su poginuli leteći preko La Manchea u siječnju, potvrđeno je istragom.

Toksikolozi su u Salinom tijelu pronašli visoke doze karboksihemoglobina, kemijskog spoja koji nastaje kada ugljenmonoksid uđe u krvni sistem, što se u najvećem broju slučajeva pokaže fatalnim.

S obzirom na to da u avionu Piper Malibu u kojem su letjeli nema hermetičke pregrade između sjedišta pilota i putnika, istražitelji su zaključili kako je istao sudbinu imao i Ibbotsona čije tijelo nije pronađeno.

Prilikom trovanja ugljenmonoksidom dolazi najprije do naglog pada koncentracije, konfuzije, zamagljenog vida i potom totalnog gubitka koncentracije nakon čega slijedi gubljenje svijesti i infarkt, što se najvjerovatnije dogodilo Ibbotsonu koji je izgubio kontrolu nad avionom.

Ugljenmonoksid je plin bez boje i mirisa koji se proizvodi tijekom vožnje avionom, a u pilotsku kabinu može ući samo u slučaju da je odvodni sustav oštećen, prenosi Klix.