Published On: Čet, ruj 28th, 2017

Otkriven spomenik poginulim i nestalim policajcima u obrani Vukovara

Pred zgradom Općinskoga suda u Vukovaru, na mjestu na kojem se 1991. nalazila zgrada policije, u četvrtak je otkriveno obilježje u spomen na 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. u obrani Vukovara, autora Dubravka Duića.

Spomen obilježje otkrili su članovi obitelji i rodbine poginulih i nestalih policajaca, a potom su državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Zajednički vijenac položili su izaslanici predsjednice Republike, umirovljeni general Mladen Markač, predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Stevo Culej te Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Danas smo se odužili poginulim pripadnicima policije, branitelja Hrvatske, branitelja Vukovara koji su možda i predugo čekali na ovaj spomen za sve ono što su učinili kao pripadnici policije, prve snage neovisne Republike Hrvatske koja je imala tu moć da se suprostavi agresiji”, istaknuo je ministar Davor Božinović, uz kojega su na svečanosti bili i svi članovi Ravnateljstva policije te načelnici svih policijskih uprava u Hrvatskoj.

Po Božinovićevim riječima, još jednom je u Vukovaru demonstrirano zajedništvo i jedinstvo svih državnih institucija, braniteljskih udruga kao i obitelji poginulih branitelja.

Među 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. u obrani Vukovara, 61 je iz Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, šestorica iz PU brodsko-posavske i četvorica iz Aniteroističke jedinice Lučko.

Prije svečanosti otkrivenja spomenika u Hrvatskome domu u Vukovara održana je svečana akademija.