Published On: Sat, Dec 28th, 2013

Otkrivanje grobnice u Tomašici obilježilo 2013.godinu

BANJA LUKA – Otkrivanje najveće masovne grobnice ubijenih Bošnjaka i Hrvata u Tomašici kod Prijedora obilježilo je ovu godinu, ocijenio je u razgovoru za Fenu potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić.

On ističe da je 2013. obilježila i nespremnost Ministarstva prosvjete i kulture RS da omogući đacima Bošnjacima pravo na obrazovanje u skladu s ustavom i zakonom.

-Takvu situaciju imamo u Konjević-Polju i Vrbanjcima te s još nekoliko tisuća učenika Bošnjaka, ali ti roditelji i učenici nisu smogli snage da se organiziraju, što ne znači da neće, u traženju svojih ljudskih prava – rekao je Salkić.

Položaj Bošnjaka u RS-u institucionalno je, kaže, gotovo neprimjetan.

– Kada nemaju pravo na obrazovanje u skladu sa svojim pravima o čemu onda da se priča – konstatira potpredsjednika parlamenta RS.

U mnogim institucijama u tom bh.entitetu, kao i u lokalnim zajednicama, naglašava, i nema predstavnika bošnjačkog naroda.

– Bošnjaka nema dovoljno u policiji RS i obrazovnom procesu i na to sam u nekoliko navrata ukazivao i predstavnicima vlasti srpskog naroda. Ne može se na taj način stvoriti povjerenje jednog konstitutivnog naroda u odnosu na sustav – ukazao je Salkić za Fenu.

Stoga, Bošnjaci i nemaju povjerenja u taj sustav, koji ih, navodi, ne prihvaća i to se mora promijeniti.

Ovu godinu obilježili su i problemi, kako kaže, na državnoj razini zbog neimplemetacije presude „Sejdić-Finci”, koja je BiH udaljila od mogućnosti aplikacije za status kandidata za članstvo u Europsku uniju.

– Čini mi se da nas neki pokušavaju da udalje i od redovnih izbora – navodi Salkić, koji je i visoki dužnosnik SDA.

Kada je u pitanju Narodna skupština RS-a, navodi da je tijekom 2013. godine bilo „nekoliko incidenata”, možda i nepotrebnih.

– Opozicija mora u skupštinskoj sali, a ne izvan nje da dobije povjerenje građana – rekao je Salkić, navodeći da bi bilo bolje da su opozicionari ostajali na sjednicama Skupštine i borili se za svoje stavove.

Na kraju potpredsjednik parlamenta RS-a za Fenu zaključuje da je ovo jedna “jako loša godina, izgubljena godina za sve građane BiH”.

Fena