Published On: Pon, pro 30th, 2019

OTKRIVAMO: Još je crnogorski kralj Nikola potvrdio SPC vlasništvo nad imovinom, današnja vlast želi to oteti

Kralj Nikola potvrđuje Crkvi vlasništvo nad imovinom a današnja vlast u Crnoj Gori je krenula da otima crkvenu imovinu, kazao je publicist Jovan Markuš, i predočio ukaz Knjaza Nikole iz 1895. godine o imovini Cetinjskog manastira.

UKAZ KNJAZA I GOSPODARA NIKOLE I IZ 1895. G. O IMOVINI CETINJSKOG MANASTIRA

NIKOLA PRVI
po milosti Božjoj
KNJAZ I GOSPODAR CRNE GORE

Naš slavne uspomene prethodnik, Zetski Gospodar Ivan Crnojević, osnovavši na Cetinju manastir kao stolicu Zetskih Mitropolita, obdario ga je raznim dobrima, među kojima se nalazi i veliki dio cetinjskog polja.
Kroz zla vremena, što su prelećela iznad srpskog naroda, uništivši mu i trag državnog života, ova zadužbina Ivana Crnojevića, posljednjeg nezavisnog srpskog Vladaoca, tako obilato obdarena, bila je u stanju da sačuva u neprekidnosti.

Državnu misao, koju je u onoj olujini taj mudri srpski Vladaoc sklonio pod Orlov Krš; i sem toga, da sačuva do naših dana jedinu episkopsku stolicu od onih, što je Sv. Sava podigao u srpskoj državi.

Pošto se u novije doba na cetinjskom polju, i to na svojini manastirskoj, zasnovala varoš, koja se sve više razvija; da sačuvamo ovu zadužbinu pobožnog Vladaoca i tim da obezbijedimo ovome manastiru opstanak odlučili smo i naređujemo:

1. Da se sva laktarina, što su dužne plaćati kuće varoši Cetinja, sakuplja u zasebnu manastirsku kasu sa svim ostalim prihodima sa manastirskih zemalja u cetinjskom polju;
2. Da manastir ovaj svoj godišnji prihod svake godine ulaže u kupovanje napokretnih dobara u Našoj državi, kako bi tim svoju današnju imovinu umnožio, te i dalje u budućnosti mogao blagotvorno djelovati u oblasti Svete Pravoslavne Crkve i srpskog naroda.

 


Ukaz kralja Nikole, foto: Jovan Markuš

Ovijem najsvečanije potvrđujemo manastiru pravo svojine zemljišta, na kom se cetinjska varoš, Naša Prestonica, podiže, te dajemo svakome na znanje, da ovo zemljište ostaje za sva iduća vremena u isključivoj svojini Cetinjskog manastira sveto i neprikosnoveno.

Sveta Cetinjska Mitropolija bdiće nad ovim manastirskim pravom, Gospodarom Ivanom Crnojevićem darovanim i ovim Našim Ukazom potvrđenim.

U našoj Prestonici Cetinju na dvadeset peti dan rođenja Našega Nasljednika Knjaza Danila, 1895.
NIKOLAJ“

(„Grlica – Kalendar crnogorski“, Cetinje, 1895, str. 64; „Glas Crnogorca“, br 26, Cetinje, 24. juna 1895, str. 1)

KLJUČNE RIJEČIJOVAN MARKUŠKRALJ NIKOLASPCCETINJSKI MANASTIR

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare