Published On: Wed, Oct 14th, 2015

OTIŠLI U NJEMAČKU PO BOLJI ŽIVOT, A VRATILI SE RAZOČARANI ‘Snizili su mi status i skratili plaću za 600 eura. Ne mogu kupiti ni poštenu zimsku jaknu’

Iako velik broj medicinskih sestara i tehničara odlazi raditi u inozemstvo, iz Hrvatske komore medicinskih sestara poručuju da broj nije alarmantan kao što se spominje.
Jedna članica osječko-baranjske podružnice HKMS-a koja je željela ostati anonimna, kazala je za Glas Slavonije da brojne medicinske sestre doista odu u inozemstvo i potom se vrate u Hrvatsku.
– Čim završe petogodišnje obrazovanje, dobiju svoju licencu, čak i prije nego što polože stručni ispit. Međutim, problem nastaje u tome što zemlje Europske unije ne poznaju srednju i višu sestru, već je medicinska sestra ondje s trogodišnjim studijem i prvostupnica je sestrinstva, dok srednje sestre sukladno obrazovanju dobivaju licencu ili odobrenje za samostalan rad, no u inozemstvu ne može dobiti status kao prvostupnica sestrinstva. Činjenica je da srednja sestra može dobiti odobrenje za rad, ali primjerice ne može je dobiti za rad u elitnoj klinici. Zato EU omogućuje doškolovanje – ispričala je za Glas Slavonije dodajući da je medicinskim sestrama omogućen rad u staračkim domovima, što one uglavnom odbijaju i žele ući u bolnički sustav.
Iako su naše medicinske sestre kvalitetne, kaže sugovornica, nisu kvalificirane i moraju poštovati rigorozne uvjete.
– Ne cvjetaju ruže u inozemstvu, i to mogu reći iz prve ruke. Imam kolegu na odjelu koji je završio Medicinsku školu u Osijeku. Molila sam ga da ne da otkaz i naposljetku je otišao u Njemačku, no ostao je tamo samo nekoliko dana. Kako dobro govori njemački jezik, odmah je zamijetio da mu je poslodavac u ugovoru uz medicinski brat dodao riječ ‘pomoćni’, a plaća nije prvotno rečenih 2000, već 1400 eura. Kad je uzeo u obzir koliko ga stoji smještaj i kredit za automobil, vratio se u Osijek. Rekao je kako ne bi imao novca ni da si kupi poštenu zimsku jaknu – ispričala je sugovornica iz HKMS-a.
Unatoč činjenici da ondje rade kao njegovateljice jer nemaju odobrenje za samostalan rad i status im je niži unatoč stručnoj osposobljenosti, ondje pronalaze zadovoljstvo u svom poslu.
– Financijska strana njihove plaće, odnosno novac u cjelini, razlog je što odlaze, i to sve više. Netko za sobom ‘povuče’ i cijelu obitelj i ondje se uspijevaju snaći, a odlaze sve češće – poručila je za Glas Slavonije Marica Stanić, predsjednica HSSMS-a za KBC Osijek.