Published On: Čet, ožu 4th, 2021

Otišao je čovjek koji je reggae glazbu vodio na sva četiri kraja svijeta

Legenda reggaea preminuo je u 73. godini, a uzrok smrti još nije potvrđen. Prebolio je moždani udar u listopadu 2018. što je rezultiralo problemima s govorom, a u bolnici je opet završio i nakon drugog moždanog udara, u srpnju 2020. godine.

Bunny Wailer, izvorni član reggae grupe The Wailers zajedno s Bobom Marleyem i Peterom Toshom, preminuo je prije dva dana od posljedica moždanog udara.

Legenda reggaea preminuo je u 73. godini. Prebolio je moždani udar u listopadu 2018. što je rezultiralo problemima s govorom, a u bolnici je opet završio i nakon drugog moždanog udara, u srpnju 2020. godine.

Pravim imenom Neville O’Riley Livingston, rođen u Kingstonu 1947., Bunny je osim glazbeno bio usko obiteljski povezan s dvije legende reggae. Odrastao je uz razvedenog oca, Bob Marley uz samohranu majku.

Njihovi roditelji počeli su živjeti zajedno, oženili se i dobili kćer. Peter Tosh je pak oženio Bunnyevu sestru. Njih trojica su zajedno 1963. godine oformili bend „The Wailing Wailers“.

Bunny Wailer, izvorni član reggae grupe The Wailers, preminuo je 2. ožujka u Kinstonu, Jamajka – Umro čovjek koji je reggae glazbu vodio na sva četiri kraja svijeta
Foto: Getty Images / Bunny Wailer, izvorni član reggae grupe The Wailers, preminuo je 2. ožujka u Kinstonu, Jamajka
Kad je 1966. Bob Marley otišao raditi u SAD, Bunny je uz Tosha počeo pjevati više vokalnih dionica, s tim da je u to vrijeme više bio naklonjen gospelu i soulu Curtisa Mayfielda, negoli reggaeu. S povratkom Boba Marleya, Tosh i Wailer su bili sve više marginalizirani pa je Bunny napustio bend 1973., a Tosh 1976.

U solo karijeri preradio je mnogo pjesama Wailersa, uz pomoć slavnih session glazbenika Slya i Robbiea, i njegove pjesme su imale mnogo manje socijalnog tona, bio je slkoniji slavljenju života i zabavnom dancehall stilu.

Grammy za najbolji reggae album dobio je tri puta. 1991. za djelo “Time Will Tell: A Tribute to Bob Marley”, 1995. za “Crucial! Roots Classics” i 1997. za “Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley’s 50th Anniversary”.