Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

OTELI DVIJE TISUĆE DJECE Treroristi Boko Harama objavili video otetih učenica, uglavnom kršćanki

Must Read

Teroristi Boko Harama su pod okriljem noći 14. travnja 2014. oteli 276 učenica, većinom kršćanki, iz spavaonice u srednjoj školi u Chiboku.

Nekolicina ih je uspjela pobjeći. Od ostalih, dvije godine nema ni traga ni glasa.  Milijuni ljudi pridružili su se kampanji na društvenim mrežama za njihov povratak.  Svoju su ljutnju izrazili preko hashtaga korištenog u više od 4 milijuna tweetova – #BringBackOurGirls.

Stotine roditelja mjesecima iščekuje bilo kakvu informaciju, nadajući se da će doći dan kad će vidjeti svoje djevojčice žive.

Njihove želje su bar djelomično uslišene nakon što je objavljen video na kojem se pojavljuje najmanje 15 otetih djevojaka. Video, za koji se pretpostavlja da je snimljen u prosincu, Boko Haram je poslao vladinim pregovaračima kao dokaz da su taokinje još živi. Vlada ga je vidjela prije nekoliko mjeseci, no roditelji su za njega saznali tek sad, prenosi 24sata.hr

– Moja Saratu! – viče uplakana majka gledajući lice kćeri preko laptopa, što je najbliže da joj je bila u posljednje dvije godine.

Odjevena u ljubičastu dugu haljinu, sa smeđom maramom na glavi, Saratu gleda ravno u kameru.

– Htjela sam ju skinuti s tog ekrana. Da bar to mogu – govori kroz jecaje majka Rifkatu.

Video je objavio netko tko je očito želio roditeljima dati nadu i dokaz da su njihova djeca živa, ali i motivirati vlasti da učine sve kako bi djevojku pustili na slobodu.

Djevojke sa snimke su sve odjevene u duge haljine, na glavi im je marama, a postrojene su pred prljavim žutim zidom. Ipak, po snimci se ne bi reklo da su zlostavljane. Snimka je napravljena tako da se kamera fokusira na svaku od djevojaka, dok ih čovjek koji snima ispituje: “Kako ti je ime? Je li to bilo ime u školi? Odakle si oteta?”

Jedna po jedna, svaka djevojka mirno stoji i odgovara na pitanja. Tek poneko oklijevanje odaje tračak straha i emocija.

Na kraju dvominutnog snimka, jedna od djevojaka, koja se predstavila kao Naomi Zakaria, apelira na nigerijske vlasti da se pomognu da se djevojke vrate svojim obiteljima.

– Govorim na dan 25. prosinca 2015, u ime svih Chibok djevojčica. Sve smo dobro –  kaže Naomi naglašavajući riječ “sve”.

Prema naglašavanju te riječi čini se kao da su zapravo sve otete djevojke žive, a onih 15 prikazanih na videu samo predstavljaju cijelu grupu.

Amnesty International je priopćio kako je Boko Haram oteo najmanje dvije tisuće djece od 2014. godine. Veliki broj koristi se u borbama, samoubilačkim napadima ili kao seksualno roblje./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -