Published On: Pet, ožu. 31st, 2017

Osveta Radončiću: SDA vraća Radeljaša u vlast

Grupa zastupnika inicirala je vanredno zasjedanje Skupštine BPŽ Goražde, koje je zakazano za danas u 16 sati.

Jedina točka dnevnog reda je sporazum o novoj parlamentarnoj većini, što je za “Avaz” potvrdila predsjedavajuća Skupštine BPŽ Goražde Aida Obuća.

Kako piše Avaz, sporazumom o novoj većini planirano je razrješenje ministara iz Saveza za bolju budućnost BiH.

Tim povodom, neki smatraju da je ovo osveta SDA zbog toga što se SBB suprotstavio da se “Sarajevo-osiguranje”, koje na žiro računima ima 14 milijuna KM, proda za samo osam milijuna KM. Također, s obzirom na to da SDA, suprotno koalicijskom dogovoru nikad nije uključila SBB u Vladu HNŽ i SBŽ, gdje stranka Bakira Izetbegovića ima većinu s HDZ-om, ovo će biti treća županijska vlada u FBiH u kojoj uopće nema SBB-a.

Zanimljivo je da u novu parlamentarnu većinu, koju planira SDA, prema dosadašnjim informacijama, nisu htjeli ući relevantne stranke, kao što su SDP ili DF, već se radi o grupi pojedinaca ili “preletača”. Prema neslužbenim informacijama, među onima koji će ući u novi vlast jeste i Stranka za bolje Goražde, čiji je šef Esed Radeljaš, koji se trenutno nalazi u sarajevskom pritvoru zbog zloupotrebe položaja te malverzacija prilikom prodaje nekretnina. Inače, Radeljaš je prije ulaska SBB-a u vlast bio ministar gospodarstva u Vladi BPŽ, uz aminovanje SDA.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost u Skupštini BPŽ i izaslanik u Domu naroda FBiH Sanel Mušović, potvrdio je da SDA želi napraviti novu parlamentarnu većinu, i to, kako kaže, s ljudima bez ozbiljne političke opcije.

”Mi smatramo da ovo nije ništa drugo nego čin provođenja jedne naređene osvete, a koja se najbrže i najlakše u ovoj županiji može provesti nad SBB-om, koji je stao na put sumnjivoj privatizaciji “Sarajevo-osiguranja”. Mi smo svakako na poziv SDA prije godinu dana ušli u vlasti kako bi stabilizirali političku situaciji, tako da nismo opterećeni izlaskom”, kazao Mušović.

On podsjeća da SBB svakako nije zastupljen u vladama dvije županije.

”Nama preostaje da SDA i njenim individualnim partnerima poželimo sreću u daljnjem radu. Naglašavam da smo bili spremni biti odgovorni partneri, ali nikako pratioci politike SDA”, istaknuo je Mušović.

Zastupnik SBB-a dalje navodi kako, s obzirom na ranije iskustva s ovakvim parlamentarnim većinama, građani ne mogu očekivati da će se nešto ozbiljnije moći napraviti za dobrobit zajednice. ( Bljesak.info)

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer