Published On: Uto, tra 2nd, 2013

OSUMNJIČENIK za korupciju Tihić od Agencije za borbu protiv korupcije naplatio 9.578 KM!

Poslanik u Predstavničkom domu Državnoga parlamenta i nekadašnji potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović zatražio je i dobio informaciju o isplaćenim naknadama za rad u parlamentarnim komisijama.
Kako prenosi portal mojevijesti.ba, ispostavilo se da je Tihić, kao delegat Doma naroda, za članstvo u Komisiji za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za prošlu godinu primio “skromnih” 9.578,94 KM!
Zanimljivo je da je on došao na samo četiri sjednice Komisije, čime je u džep sebi za svaki dolazak stavio gotovo 2.500 KM!
– Vjerovatno je Tihiću bilo u interesu da prisustvuje ovim sjednicama samo dok je u proceduri bilo imenovanje svog kadra na mjesto direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije, a kasnije se odlučio samo da naplaćuje svoj (ne)rad –  navodi portal mojevijesti.ba
Isti izvor tvrdi i da “oni bolje upućeni u unutarstranačke odnose u SDA tvrde da je Šemsudin Mehmedović namjerno tražio ove podatke da bi diskreditirao svog stranačkog šefa Tihića, koji ga je svjesno eliminirao iz svih stranačkih kombinacija”.
Mojevijesti.ba dalje tvrde i da Tihić tokom skoro cijele dvije protekle godine nije prisustvovao nijednoj sjednici Komisije za odbranu i sigurnost. Ovo tijelo čine poslanici oba doma Parlamenta BiH.
– Provjerili smo, plaću je redovno uzimao! Od 57 poslanika i delegata u Parlamentu, izvještaji govore da je Tihić najveći neradnik – navode mojevijesti.ba
Ovaj medij ističe i da “koliko je ova Komisija važna za BiH govori i činjenica da je upravo ovo radno tijelo Parlamenta nosilac aktivnosti za dobivanje punopravnog članstva BiH u NATO-u, rješavanja pitanja viška naoružanja, nepokretne i pokretne vojne imovine, borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma, učešću vojnih i policijskih službenika BiH u mirovnim misijama u inostranstvu”.
– Dakle, ova komisija se bavi svim onim pitanjima za koje se, tobože, Tihić isto tako javno zalaže. Pitamo se kako? Kako je moguće da se Tihić zalaže i bori za ova bitna pitanja kada nije nijednom prisustvovao sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH – zaključuje se u tekstu portala

mojevijesti.ba./HB.org