Published On: Sri, stu 14th, 2018

Osujećen plan likvidacije njemačkih političara od strane tajne skupine Bundeswehra

Kako prenosi njemački časopis Focus, Njemačka se suočila sa zavjerom unutar Bundeswehra, gdje je formirana tajna skupina od 200 vojnika i časnika koji su planirali ubojstva političara i migranata na njemačkom teritoriju.

Savezna kriminalistička policija Njemačke (BKA), otkrila je najveću urotničku mrežu radikalnih pripadnika oružanih snaga Njemačke, koji su „bili spremni za smak svijeta”, izvijestio je u petak časopis Focus, navodeći šture podatke iz istrage koji su bili dostupni uredništvu.

Misija ove vojne operacije je imala kodno ime “Tag X”, a cilj operacije je bio ubiti neke visoke političare u Njemačkoj, te određeni broj migranata.

Prema informacijama iz njemačkih  medija, članovi Zapovjedništva specijalnih snaga (KSK) i udruženje elitnih vojnika “Uniter e.V.”, među čijim članovima su uključeni agenti policije i specijalnih snaga, pripremali su takozvani “Dan X”, datum na koji su planirali okupiti “nepoželjne” političare na određenom mjestu s namjerom da ih ubiju.

Članovi skupine su razgovarali su o svojim planovima u privatnim razgovorima i na sastancima, a pripremili su i oružje kako bi proveli operaciju.

U ovom trenutku, iako se ne zna tko bi mogao biti na popisu meta, poznato je da je jedan od ciljeva bio vođa ljevice u Bundestagu, Dietmar Bartsch.

Štoviše, kako prenosi Focus, istraga Savezne kriminalističke policije Njemačke je bila opstruirana od strane potpukovnika Vojne kontraobavještajne službe (MAD), koji je bio dio urotničke skupine.

Pukovnik Vojne kontraobavještajne službe Njemačke, protiv kojeg tužitelj grada Kölna pokrenuo kazneni postupak, tijekom istrage je dao sve informacije u članovima urotničke skupine i upozorio na nadolazeće akcije i mjesta na kojima su se trebale provesti.

Glasnogovornik Slobodne demokratske stranke (FDP), Marie-Agnes Strack-Zimmermann, rekla je da povjerenstva Bundestaga još nisu obaviještena o slučaju, uz napomenu da će “to pitanje svakako morati biti razjašnjeno u Bundestagu”.

Vijest je prenio i njemački list Die Zeit, ali tvrdi kako časnik Bundeswehra, koji je pristao surađivati s istražiteljem, nije spomenuo brojku od 200 ljudi, ali je rekao da su pripremana ubojstva političara, aktivista za ljudska prava i migranata. Neki od osumnjičenika se brane kako su se sastajali kako bi pripremili materijal i oružje za osobnu obranu u slučaju ozbiljnih kriza, piše Die Zeit.

O slučaju je izvijestio i Der Tagesspiegel, ali mediji u ovoj fazi istrage općenito imaju malo saznanja o navodnoj uroti, prije svega jer su u sve upleteni pripadnici vojske, specijalnih snaga,  obavještajnih službi i policije. Ostali mediji su preferirali ne pisati ništa o navodnoj uroti, barem do završetka istrage i službene objave podataka.

Focus / Die Zeit / Der Tagesspiegel

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare