Published On: Pon, ožu. 19th, 2018

Osuđeni na 2,5 godine zatvora zbog ratnog zločina u Livnu

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom su Muamir Jašarević i Sead Velagić osuđeni na ukupno dvije i pol godine zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen u Livnu, dok je Zdenko Andabak oslobođen.

Esad Fejzagić, Andabakov branitelj, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN BiH) da je prvostepena presuda iz 2017. godine u cijelosti ostala ista. Tom presudom Sud je oslobodio Andabaka, a Jašarevića osudio na godinu i šest mjeseci zatvora kao izvršioca i suizvršitelja u nečovječnom postupanju prema dvojici zatvorenika i mučenju jednog. Velagić je osuđen na godinu dana zatvora kao suizvršilac nečovječnog postupanja prema dvojici zatvorenika u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”.

Prvostupanjsko vijeće nije našlo dokazanim da su Jašarević, Andabak i Velagić učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu i da on nije počinjen na području Livna te u nasilnom preseljenju srpskog stanovništva, nezakonitom zatvaranju i doprinošenju sustavu zlostavljanja.

Prema presudi, u Livnu se nije dogodio širok i sistematičan napad usmjeren prema srpskom stanovništvu, dok je analizom utvrđeno da je postojao sukob između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojske Republike Srpske (VRS).

Vijeće nije našlo dokazanim ni da su Andabak i Jašarević imali naredbodavnu ulogu i funkcije kako je to Tužiteljstvo BiH navelo u optužnici.

Andabak je i u odvojenom postupku pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u Grborezima kod Livna.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer