Published On: Thu, Jun 13th, 2019

Čović odbio primiti ambasadoricu Njemačke: “Radili ste na štetu hrvatskog naroda”

Odlazeća ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann poslala je zahtjev za oproštajni prijem predsjedniku HNS-a i legitimnom hrvatskom predsjedniku u BIH kojem je to ustavno pravo, kao i njegovon narodu kategorički pogaženo od strane nacionalista iz Sarajeva.  Do susreta međutim, nije došlo.

Čović  je u pismu ambasadorici njen zahtjev odbio jer je , kako kaže, nezadovoljan radom u njenom mandatu.

“Imajući u vidu da Vas, kao hrvatski član Predsjedništva BiH, nisam ni primio u nastupnu posjetu, obavještavam Vas da ne mogu udovoljiti Vašem zahtjevu za oproštajnim susretom”, kaže Čović na početku pisma.

On ističe da su njeni javni istupi i diplomatske aktivnosti tijekom boravka u Sarajevu bili politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni, a obećao je o tome “obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke”.

“Pored toga, kao veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini u protekle više od tri godine radili ste na štetu i hrvatskog u srpskog naroda a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njenog Ustavom predviđenog uređenja. Tijekom izborne kampanje primjetili ste da neke stranke koriste nedopustiv narativ, izmišljju događaje, koriste se propagandom i lažima, pozivaju na ubojstva i silovanje predsjednice Republike Hrvatske. Očekivao sam da ćete reagirati barem kao žena, ako ne kao veleposlanica”

Kao predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda ove zemlje, koji na ovim prostorima nosi teško povijesno breme, stava sam kako je bilo  očekivano da pokažete više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u Vašem radu za najmalobrojniji narod u BIH, narod kojeg je upravo sramotna povijest vaše zemlje okupirala 40-ih i zavel najmračnijim ideologijama”, napisao je Čović.

On je napomenuo kako visoko cijeni napore dnaašnje Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana.

Čović ipak, piše na kraju pisma, sa žaljenjem konstatira da ona nije bili dostojan predstavnik stvarne Njemačke.

Upućeni tvrde da je o nedopustivom ponašanju njemačke veleposlanice Čovič već informirao kancelarku Merkel na nedavnom susretu u Zagrebu nazvavši je “Bajrovićem u suknjici” na što je Merkelova odlučila istu povući.
Podsjećamo, trenutna njemačka ambasadorica Christiane Hohmann napustit će BiH u srpnju, a nastavak karijere očekuje je u Estoniji. Na njeno mjesto doći će njemačka diplomatkinja b.
Napomena: Tekst je izmišljen , satiričan i napisan je usred kilavog ljeta isključivo za zasmijavanje gradžanstva.

Poskok.info