Published On: Pon, velj 3rd, 2014

OŠTRA PACKA ŠEFA EPP-A Ružu Tomašić u EP-u tjeraju među pučane

Neće ići – poručio je Joseph Daul, predsjednik Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, Tomislavu Karamarku koji bi rado ponovio provjeren recept pobjede na euroizborima s Ružom Tomašić na HDZ-ovoj listi, izvijestio je RTL Danas. Pravašica Tomašić ušla je u EP na listi HDZ-a, a onda se u EP-u pridružila grupi europskih konzervativaca i reformista.

‘Ona ne može biti izabrana s liste europskih pučana. Ako ste euroskeptik, onda morate biti izabrani na listi euroskeptika. To poštujem, to je demokracija. A ne biti izabran na listi europskih vrijednosti, a onda otići na euroskeptičnu stranu’, rekao je Joseph Daul.

Jasnu poruku ni u HDZ-u ni u HSP-u dr. Ante Starčević ne vide kao nikakvu prijetnju i očito ne namjeravaju mijenjati svoje planove, javljaRTL Danas.

‘Naši prijatelji u Europi znaju da je ideja uspostave slobodne, demokratske i suverene Hrvatske bila neodvojivo povezana s povratkom u zajednički europski dom. HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu su vrlo aktivni i djelotvorni u klubu zastupnika Europske pučke stranke. Upravo na temelju europskih vrijednosti, koje su i naše hrvatske vrijednosti, vodimo pregovore o koaliciji za europske izbore’, poručila je za tportal glasnogovornica HDZ-a Dajana A. Bebek. 

‘Složit ćemo program i kandidate na temelju europskih vrijednosti, koje su i hrvatske vrijednosti’, izjavio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač za RTL Danas.

Oglasio se i Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-AS: ‘Vjerujemo da preporuka Josepha Daula nije obvezujuća, to je samo njegovo izraženo mišljenje. Naravno da ćemo mi i HDZ sve modalitete našeg zajedničkog istupa vrlo brzo dogovoriti i potpisano ćemo poštivati’.

Kako su HDZ i HSP-AS potpisali zajednički izlazak na euroizbore, to znači da će Ruža Tomašić svoj sljedeći mandat u Europskom parlamentu odraditi u redovima pučana, zaključuje RTL Danas. Ona je, uostalom, u više navrata izjavila da nije euroskeptik, nego eurorealist.

Tomašić: Netko će me zamijeniti

‘Ne kanim ostati pet godina u Europarlamentu. Bit će netko mlađi, čija je budućnost u pitanju. Netko će me zamijeniti. Već imam jako dobar plan’, rekla je Ruža Tomašić za RTL Danas. Pitanje je, međutim, hoće li takav plan potpisati i pučani, najjača grupacija u EP-u.

novi list