Published On: Čet, stu 3rd, 2016

OSTOJIĆ 'Orašje je vrh sante leda, ali nećemo ništa postići ako iste stvari pokrenemo u Hrvatskoj'

Šef odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak nakon zatvorene sjednice Odbora, sazvane zbog uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju, da je to “vrh sante leda svih događaja koji se upravo odvijaju s ciljem da se kroz ekstenzivno i selektivno korištenje pravosudnog sustava i tumačenjem određenih odredbi kaznenog djela ratnog zločina to iskorištava u političke svrhe”.
“Ne protivimo se kažnjavanju svakog zločina. Informaciju smo dobili od ravnatelja SOA-e Daniela Markića i generala Ivice Kindera i VSOA-e, zatražili ažuriranje svih podataka i Odbor će u svojem djelu odraditi i pripremu za sjednicu Sabora na kojoj bi se usvojili određeni zaključci”, rekao je Ostojić novinarima.

Problem je što se sve to može nastaviti

Taj događaj, kaže, nije izuzetak. “Problem je što se sve ovo može nastaviti. Podsjećam da je Vlada 2015. godine izrazila zabrinutost i zadužila Ministarstvo pravosuđa da ne postupa po zamolnicama ako utvrde da se radi o neselektivnom načinu ili optužnicama koje nemaju svoj temelj, pogotovo ako eventualno sugeriraju udruženi zločinački pothvat, kao što se to pokušalo napraviti”, rekao je.
Najavio je da će i Odbor za pravosuđe na sjednici u petak također pridonijeti raščišćavanju situacije.
“Bit će sigurno i poziv Sabora svim institucijama, od predsjednice do premijera, da se zajedničkim nastupom ova stvar raščisti. Ne možemo prihvaćati situaciju da djelujemo iza nekog događaja, Hrvatska ima pravo zatražiti drukčije postupanje i to nije miješanje u suverenitet BiH. Odbor je bio jedinstven, pozicija i opozicija vrlo su konstruktivno razgovarali”, rekao je.
Hrvatska kao članica EU mora poštovati pravni poredak, ali ne možemo dopustiti da to bude neselektivno, bez obzira postoji li sumnja na ratni zločin, tako da se ekstenzivno tumače kaznene odredbe i unosi strah među građane, posebno hrvatske nacionalnosti. “Nas i Ustav obvezuje da brinemo o hrvatskom narodu u BiH. Naš Odbor ići će sa zaključkom prema Saboru”, najavio je.

Važno je da se međusobno ne optužujemo

Upitan o optužbama iz redova HDZ-a na račun Vlade Zorana Milanovića da je dopustila istražiteljima iz BiH “vršljanje po arhivima” Ostojić je uzvratio kako je sada važno da se ne optužujemo međusobno.
Pitanje je tko je dao te dokumente Državnom arhivu i ima li nad tom institucijom neka vlast, a Vlada je dobro reagirala spomenutim zaključkom, ocijenio je.
“Podsjećam sve koji na nekog drugog prebacuju krivnju da Hrvatska surađuje s Haagom, a kad netko za nešto pita to čini zato što to već ima u rukama i želi samo da mu se to dostavi i iz našeg arhiva, kako bi takav papir dobio puni legitimitet. Ako vas netko s police 3b traži stranicu broj 17 u kojoj je to i to…”.
Ne treba se tome čuditi, Haag je sve te dokumente dostavio BiH, kao i hrvatskim sudovima, i oni sada postupaju po tome. Mi smo članica EU i imamo obvezu postupanja u sklopu međunarodne pravne pomoći, kaže Ostojić.
Novinare je zanimalo kako to da je sadašnji državni vrh iznenađen uhićenjima.

Saboru još prije godinu dana dostavljen izvještaj

“Služba je još prije godinu dana dostavila Saboru izvještaj s imenima ljudi. Ovaj problem nije od jučer, ne zaboravimo da je u Orašju, kad premijer nije dolazio tamo, bilo uhićenja pripadnika HVO-a Hrvata, ali tada to nije izazvalo ovakvu reakciju”, napominje Ostojić.
Okanimo se ocjena radi li netko dobro ili ne, da su znali sigurno bi poduzeli korake. Nije ni dovoljno znati, stvar treba do kraja riješiti. Ne smije u fokusu biti prebacivanje odgovornosti nego treba napraviti nešto ozbiljno. Onaj tko je kriv za ratni zločin neka odgovara, ali ne može biti iskorištavana situacija iz rata u političke svrhe, pogotovo ne na štetu hrvatskog naroda, poručio je.
Komentirao je i zahtjev HDZ-ova Bože Ljubića da DORH pokrene postupke protiv časnika Armije BiH koji u Hrvatsku dolaze na ljetovanje.
“Nećemo ništa postići ako iste stvari pokrenemo u Hrvatskoj. To ne isključuje obveze hrvatskih institucija da postupaju u slučajevima za koje imaju saznanja, ali ne možete se boriti protiv nečije univerzalne jurisdikcije, a da na takav način odgovarate BiH”, rekao je.
Na pitanje tko iskorištava situaciju u političke svrhe i s kojim motivom Ostojić je ustvrdio kako selekcija kadrova u institucijama BiH, sastavi vijeća i način na koji se donose odluke o optužnicama ne ulijevaju povjerenje. “Orašje su zajedno branili Hrvati i Muslimani, što je bio pozitivan primjer, a sada se uhićuju samo pripadnici jednog naroda”, ističe Ostojić.