Published On: Fri, Dec 13th, 2013

Ostavila muža i dvoje djece i otišla u džihad u Siriju!

U zaseoku Poljice u kladuškom selu Vrnograč ljudi dobro znaju priču o Elviri Karalić (29), majci desetogodišnje Amine i trogodišnjeg Bilala, koja je, kako smo čuli, skladni brak sa Salahudin Balićem žrtvovala za život s drugim čovjekom i otišla u džihad u Siriju.

Ovdje smo i čuli da su Salahudin i Elvira zajedno ušli u vehabijski pokret, koji se u ovim krajiškim gudurama širi. Stariji vrte glavom, kažu: Vidiš što uradi ženska pamet. Pokazuju nam kućerak … Iz kuće se nakon kraćeg vremena pojavio Salahudin Balić, ali je odmah dao do znanja da “nema što pričati, sve je već rekao novinarima”. U šoku je!

– Ne može netko tako uraditi iz Sirije – srušiti nečiji brak i upropastiti djecu! Ne može ona po hadisima “rašćerati” svoj brak i ostati na Allahovom putu! Nema toga! – Kazuje nam Balić.

Iako teško razočaran i zabrinut, za svoju (bivšu) suprugu kaže da je pametna, ali da joj je Facebook “okrenuo mozak” i da je napravila životnu grešku.

– Moja supruga, kakva god bila, za mene je bila super! Bila je borac za zaraditi, mogao sam se na nju osloniti. Zajedno smo se kući 0,13 godina bili u braku. Ova je kuća koliko moja toliko i njena – rekao nam je Salahudin Balić i potvrdio da su se razveli šerijatski sporazumno, jer “nije mogao više izdržati pritisak”.

Mladi čovjek, očito nesretan, dodao je da njegova odbjegla supruga stalno zove djecu, ali odbija reći tko ju je odveo u Siriju i tko se njome oženio.

Ispričao je da, dok je on radio, posljednjih godinu dana ona je “fejsbučila”. Nakon što joj isključio internet, otišla je kod majke Nesimi u pet kilometara udaljeno naselje glinice. Majka ju je srčano pokušala “vratiti suprugu i djeci”, ali Elvira je bježala od uplakane majke i kod kolegice nastavljala druženje s mrežom nepoznatih novih “prijatelja”. Na kraju je, nakon što joj je izbezumljeni i psihički potreseni suprug “dao halal”, otišla s društvom u Siriju.

Nekoliko stotina metara dalje je kuća zaove Elvire Karalić, koja nam se nije željela predstaviti.

– Salahudin se otuđio i od braće. Naša druženja postala su nemoguća, nije više bilo smijeha, šala, sve se svodilo na “halal” i “haram”. Mi smo znali da je Elvira, navodno, putem interneta učila arapska slova. Nismo se time bavili, niti nas je puno interesiralo. Kada je to “učenje” otišlo ko zna gdje, izmaklo kontroli, Salahudin se obratio jednom svom bratu, mom suprugu da “ima problema” – kazala nam je supruga Salahudinovog brata.

Ispričala je da su jednom uz kavu suprug i ona pokušali razuvjeriti Elviru o životnoj pustolovini u koju se upušta.

– Govorili smo joj: Nemoj, Elvira, imaš supruga, imaš krasnu djecu. Međutim, ona nas nije čula – zaključila je naša sagovornica.