Published On: Sat, Nov 16th, 2013

Oštar protest Srbije zbog porasta antisrpstva u Hrvatskoj

Otpravnik poslova veleposlanstva Republike Srbije u Zagrebu Bosa Prodanović izrazila je danas oštar protest pomoćniku ministra vanjskih poslova Hrvatske Željko Kuprešak zbog sve učestalijih incidenata čija su meta Republika Srbija i Srbi u Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Navodi se da je hrvatskoj strani prenijeto da su neprihvatljivi i uznemirujući posljednji napadi na Generalni konzulat Srbije u Rijeci, isticanje u Zagrebu antisrpskog plakata “srpsko obiteljsko stablo” na kome su prikazani obješeni Srbi, ispisivanje grafita na srpskoj kućama u kojima se Srbi pozivaju da napuste Hrvatsku, kao i ukupna antisrpska kampanja povodom postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru.

Ukazuje se na to da su navedeni incidenti i izraženi govor mržnje prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj, nažalost, najjasniji dokaz vrlo teških uvjeta u kojima Srbi u Hrvatskoj žive.

Posebno, dodaje se, zabrinjava učestalost incidenata i činjenica da te incidente nitko od službenih organa Hrvatske dosad nije javno osudio.

“Srbija želi s Hrvatskom razvija dobre odnose, a od nje, kao susjedne zemlje i članice EU, očekuje spriječiti jačanje antisrpske kampanje i da Srbima koji tamo žive osigurati sva prava koja im, po europskim standardima i hrvatskom zakonodavstvu pripadaju”, navodi se u priopćenju.