Published On: Tue, Dec 17th, 2013

REKAO JE ZA DOM, I OSTAVILI GA KUĆI: Šimunić ne ide na Svjetsko prvenstvo, publika ide…

Svjetska nogometna federacija (FIFA) kaznila je danas hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića sa 10 utakmica zabrane igranja zbog ustaškog pozdrava na meču u Zagrebu.

FIFA je priopćila da će Šimunić morati platiti i 30.000 švicarskih franaka kazne.

 

Šimunić je poslije pobjede nad Islandom 19. studenog i plasmana Hrvatske na Svjetsko prvenstvo u Brazilu uzeo mikrofon i vikao “za dom!”, a publika je odgovarala “spremni!”.

 

Disciplinska komisija je navela da su taj pozdrav koristili pripadnici fašističkog pokreta Ustaše.

 

“Komisija se složila da je taj pozdrav diskriminatorski i da vrijeđa dostojanstvo raznih ljudi na temelju, između ostalih, rase, religije ili porijekla, što je jasno kršenje članka 58. disciplinskog pravilnika FIFA ‘, navodi se u priopćenju.

 

Disciplinsko saslušanje počelo je 22. studenog, a odluka je objavljena danas.Šimunić će prve mečeve suspenzije početi služiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Ako Šimunić ne odsluži kaznu u Brazilu, ona će se prenijeti na naknadne službene mečeve. Osim što neće moći igrati, ovaj defanzivac neće smjeti ući ni na jedan stadion dok mu traje suspenzija.

“FIFA je posvećena borbi protiv svake vrste diskriminacije u nogometu i vrijedno radi sa svim svojim članicama diljem svijeta na obrazovanju i širenju poruke mira i poštovanja … Rezolucija o borbi protiv rasizma i diskriminacije … zagovara uporabu strožih kazni da bi se poslala snažnija poruka da diskriminaciji nema mjesta u nogometu “, navodi se u priopćenju.