Published On: Ned, lis 10th, 2021

Osnovne prehrambene namirnice u Njemačkoj drastično poskupljuju

Osnovne prehrambene namirnice poput tjestenine u Njemačkoj drastično poskupljuju. Neke namirnice bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 40 posto skuplje od dosadašnjih cijena.

Njemački Bild piše, a prenosi Fenix magazin, kako će u Njemačkoj u idućih nekoliko mjeseci doći do velikog poskupljenja proizvoda te kako proizvođači “prijete” i do 25 posto višim cijenama prehrambenih proizvoda. Proizvođači poput Nestléa i Henkela trenutno pregovaraju s velikim trgovačkim lancima o drastičnom povećanju cijena. Cijene njihovih proizvoda bi se mogle povećati za više od 10 posto.

I portal “Lebensmittelzeitung”, koji objavljuje vijesti vezane uz trgovinu i hranu, piše kako proizvođači tjestenine planiraju povisiti cijene prehrambenih proizvoda. Na primjer, tjestenina proizvođača Birkel, najvećeg njemačkog proizvođača sušene tjestenine, mogla bi biti 19 posto skuplja od dosadašnje cijene, a tjestetina proizvođača Buitoni čak 25 posto skuplja. Razlog poskupljenja je zbog cijena šećera, žitarica i sl., a koje su u posljednjih 12 mjeseci porasle za 40 posto.

Veliki trgovački lanci u Njemačkoj i dalje se pokušavaju boriti protiv planiranog povećanja cijena koje najavljuju proizvođači. To bi moglo dovesti i do nestašice nekih proizvoda u trgovinama. Naime, u prošlosti kod ovakvih situacija, trgovački lanci poput Edeke ili Rewea nisu naručivali određene proizvode kako bi izvršili pritisak na proizvođače i tako pokušali spriječiti povećanje cijena.

U intervju za njemački Bild Bernhard Burdick iz potrošačkog centra u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji predlaže oslobađanje od PDV -a za voće i povrće kako bi zdrava prehrana ostala pristupačna. Političari, također, daju prijedloge kako umanjiti učinke inflacije. Političar CDU -a Johannes Steiniger, među ostalim, predlaže ukidanje nameta za zelenu električnu energiju./HMS/

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare