Published On: Čet, sij 13th, 2022

Osmica se ‘preračunao’: Potrošio 300.000 KM više nego što je zaradio

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, potrošio je 300.000 KM više nego što je zaradio, pokazala je financijska istraga koju je naredilo Tužiteljstvo BiH, otkriva portal “Avaza“.

Mehmedagić je u gotovom novcu isplatio 120.000 KM Šaćiru Čediću, vlasniku lanaca kafića “Vatra” u Sarajevu, za kuću koju je od njega kupio 2017. godine. Radi se o kući od 94,40 kvadrata, koja se nalazi u Posavskoj ulici u Sarajevu.

Nije prijavio novac

Za renoviranje kuće i izgradnju bazena utrošeno je dodatno oko 160.000 KM.

Osim toga, Mehmedagić je isplatio i Asimu Sarajliću, zatupniku SDA u Domu naroda Bosne i Hercegovine i članu Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, za automobil Audi Q5, koji je kupio supruzi Ameli Šehović, oko 40.000 KM.

Sve ove podatke utvrdili su i financijski vještak i jedna policijska agencija koja je provodila istragu, tvrdi “Avaz”.

Mehmedagić uloženi novac uopće nije dizao s računa, a istragom je utvrđeno da ga nije mogao ni zaraditi. Renoviranje kuće i automobil platio je gotovinom.

Međutim, šef tajne službe, koji je pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnje u krivotvorenje diplome i zloupotrebu položaja, uopće ovaj novac nije prijavio.

Radi se o neprijavljenom prihodu koji nije oporezivan. Na ovaj način, sumnja se da je počinio krivično djelo porezna utaja jer je sve plaćao mimo računa.

No, pitanje je odakle direktoru OSA-e Mehmedagiću ovakva količina novca. Ranije je utvrđeno da plaću nije dizao s računa. Primanja koja ostvaruje kao direktor ne mogu pokriti sve troškove koje očita ima ili je imao.

Financijska istraga

Podsjećamo, Avaz je još 2018. godine objavio da je direktor OSA-e krio od koga je i po kojoj cijeni kupio dvije nekretnine u Sarajevu, je li uplata izvršena s njegovog tekućeg računa na račun prodavača i je li Porezna uprava FBiH izvršila procjenu nekretnine te je li platio porez na promet nepokretnosti.

Nedavno je otkriveno da su kriminalci koje je otkrila aplikacija Sky pojedincima u policijskim i obavještajnim krugovima, kako bi ih zaštitili od procesuiranja, kupovali razne nekretnine i automobile. Neki od njih, poput prvoosumnjičenog Bojana Cvijetića, nekadašnjeg savjetnika Dragana Mektića u Ministarstvu sigurnosti, direktno su komunicirali s prvim suradnicima Mehmedagića.

Kod Cvijetića, da stvar bude indikativnija, pronađeni su i tajni podaci OSA-e tijekom pretresa i uhićenja. Radi se o podacima stranih službi o narkobandama na zapadnom Balkanu koje je dobila OSA, a završili su kod narkodilera Cvijetića.

Prema informacijama “Avaza”, na desetine je osoba u Sarajevu, ali i Banja Luci kojima su kupljeni stanovi na Bjelašnici, Jahorini, u Sarajevu i Banjoj Luci. I to sve u elitnim objektima. Osim toga, kupljena su i vozila. Većinom džipovi. Pitanje je tko je sve dobivao novac u gotovini. Zato je Tužiteljstvo u ovom dijelu naredilo financijsku istragu.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare