Published On: Pet, stu 19th, 2021

Osmica dvije godine izvan mandata rukovodi OSA-om 

Generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici prije točno dvije godine istekao je četvorogodišnji mandat na koji je imenovan 19. studenog 2015. godine, ali on i dalje rukovodi “tajnom službom”.

Mehmedagić, njegov zamjenik Trifko Buha i glavni inspektor Damir Bevanda, kojima je također istekao mandat kada i Osmici, i dalje su na funkcijama, iako im nije produžen mandat niti su imenovani za vršitelje dužnosti, jer Zakon o OSA-i ne poznaje status v.d.

Situacija u vezi s čelnim ljudima “tajne službe”, tvrde sugovornici “Glasa Srpske”, “najbolje pokazuje koliko je BiH nakaradna država”.

Oni podsjećaju da OSA četiri i pol godine radi po neustavnom zakonu, jer je Ustavni sud BiH još 1. lipnja 2017. godine proglasio neustavnim pojedine odredbe Zakona o OSA-i.

Zastupnik HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i član Zajedničkog parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e Predrag Kožul kaže da stanje u OSA-i predstavlja veliki problem koji je u ovakvoj političkoj krizi nerješiv.

On dodaje da je to pitanje ostalo u sjeni aktualne političke krize, ističući da je jako teško komentirati bilo šta u vezi sa OSA-om.

“Status rukovodstva OSA-e i ukupno stanje u toj agenciji predstavlja jedno od gorućih i najozbiljnijih pitanja u BiH. Ono je potpuno nezasluženo ostalo u sjeni sveukupnih političkih zbivanja. U suštini, cijela ta situacija sa OSA-om kroz ove dvije godine je svojevrsna geneza političke krize”, kaže Kožul za banjalučki list.

Prema njegovim riječima, neimenovanje direktora OSA-e i njegovih najbližih suradnika predstavlja problem kakav je naprosto nezamisliv u normalnim državama.

Dugogodišnji radnik službi sigurnosti Neđo Vlaški kaže da je problem što politika kod nas ima posljednju riječ u svemu, ističući da se upravo zbog toga događa da se nitko ozbiljno ne obazire na činjenicu da OSA pune dvije godine nema rukovodstvo “u mandatu”.

“Pri tome je tragikomično da oni koji su za to najodgovorniji, to i ne kriju. Lider SDA Bakir Izetbegović je javno rekao da je Osmica njegov izbor, što bi u svakoj normalnoj državi bilo šokantno, a samo kod nas se posmatra kao sasvim normalno”, kaže Vlaški za “Glas Srpske”.

On dodaje da je činjenica da Osmica kada je imenovan za direktora nije ispunjavao uvjete za tu funkciju, ističući da su to kasnije pokazala sva zbivanja u vezi sa spornim diplomama, ali i da su oni koji su ga imenovali sve to znali. Vlaški ističe da se od odgovornosti ne mogu amnestirati ni “stranci” pod kojima podrazumijeva najmoćnije zapadne zemlje.

“Svi znamo da bez prešutne suglasnosti SAD nema imenovanja direktora ‘tajne službe’, tako da je jasno da i za ovo trenutno stanje s pravno nedefiniranim statusom Osmice, a praktično s njim na čelu OSA, postoji ta prešutna suglasnost”, zaključuje Vlaški.

Podsjećamo, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je ranije da je Vijeće ministara 15. prosinca prošle godine obustavio procedure izbora generalnog direktora i njegovog zamjenika.

On je rekao da je to urađeno usljed sudskih procesa koji su pokrenuti protiv direktora OSA Osmana Mehmedagića.

Pored toga, Osmici je 18. veljače istekla sigurnosna dozvola za pristup tajnim podacima, što predstavlja još jedno neriješeno pitanje u vezi s njegovim statusom.

Nezakonitosti

Šef Kluba Srba u Domu naroda i član parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e Sredoje Nović ponavlja svoj raniji stav i kaže da rukovodstvo OSA-e “defakto radi suprotno ustavu i zakonu”.

“Čak i da su imenovani u skladu sa zakonom i da nema nikakvih prepreka u vezi s diplomom direktora OSA-e, ostaje činjenica da su pojedine odredbe Zakona o OSA-e proglašene neustavnim, a da izmjene zakona nikada nisu usvojene”, kaže Nović./HMS/

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Fadil N.
Fadil N.
1 godina prije

U ZAGREBU OSVANULI GRAFITI MRZNJE PREMA SRBIMA. KAO I 1941.

NA REDU SU RASNI ZAKONI….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Fadil N.
1 godina prije

Amele, pročitan si, ne sekiraš se ti zbog grafita, nego pokušavaš kao bot da nešto zakuhaš između Srba i Hrvata.
U BiH ti to očigledno ne ide za rukom, jer Srbi i Hrvati neće dozvoliti muslimanima unitarnu BiH, a politiku Srbije i Hrvatske ostavi njima.

Kiklop
Kiklop
1 godina prije

Ne dirajte ga to je covjek od povjerenja Izetbegovicevih.Trazi se Vss ,a on ima Sup.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

To su sve hrvatski igrači… Niko bolje ne rastavlja ovaj jad od državice od nepismenih, osmice, sejde, kakira, sejibe, debele biserke… Bože im zdravlja, samo nek nastave😁

manibanjija
manibanjija
1 godina prije

i ova mu hiperinteligentna glooova njekako ko da baca osmice. isto ko u mog đede staro paciklo.

manibanjija
manibanjija
1 godina prije

de ba nemojte sad na čojka, pa PISO SE HRVAT!

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

OVAJ JE RADIO ISTO STO I CELE, CACE JUKE, ALI SU LESEVE KOPALI DA SE NIKAD NE NADU PO KOMANDI KREPALOG HALIJE.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Bošnjaci šalju na najviše političke dužnosti neškolovane ili poluobrazovane ljude, općenito sumnjive prošlosti ili bez kvalifikacija, pa dovoljno je pogledati srednješkolku poslanu u Češku od strane bošnjačkog člana predsjedništva na mjesto veleposlanika BiH u toj zemlji, ili “devetku” za šefa “tajne službe”, ili ljekarku bez magisterija ili doktorata postaviti na mjesto direktora KCUS i profesora na medicinskom fakultetu…itd itd…, a tu su i optuženici za razne afere od afera reket i torba, te respirator i diplome, kao i neki osumnjičenici za ratne zločine.
I onda se netko čudi kako BiH ne može naprijed…ili zbog čega se nastoje udariti nove ovrhe (porezi) na plaće i druge stvari običnog naroda…

vitina
vitina
1 godina prije

Osmica je prava slika i prilika onog što je današnja BiH.