Published On: Fri, Jul 15th, 2016

OSMI PUTNIK BILA JE BEBA: Osječku obitelj istjerali iz aviona na letu za Split

Jedna osječka obitelj teško je mogla zamisliti da će njihova 11-mjesečna kći biti razlog zašto zrakoplov Croatia Airlinesa ne može poletjeti iz Osijeka u Split u petak (8. srpnja), piše Glas Slavonije

No, upravo je njihova kći bila “osmi putnik”, točnije osma beba na spomenutom letu, a prema pravilima agencije dopušteno ih je samo sedmero, piše Glas Slavonije.

– Kupili smo kartu još u svibnju u pothodniku na Trgu Ante Starčevića, u agenciji Croatia Airlinesa, i u petak smo uredno došli na let. Nakon sat i pol došla je jedna gospođa i rekla nam da iziđemo, navodeći kako smo se mi posljednji čekirali, a vjerojatno je mislila da smo posljednji kupili karte. Ne mogu opisati koja je atmosfera bila u avionu, svi su bili ogorčeni zbog kašnjenja, a bebe i starija djeca su plakala, no pilot jednostavno nije želio poletjeti dok mi ne iziđemo iz aviona. Navodno, nije bilo dovoljno sigurnosnih pojaseva za bebe, odnosno u avionu je s našom bilo osam beba, a sedam pojaseva pa je pilot inzistirao da iziđemo – ispričala je za Glas Slavonije majka 11-mjesečne djevojčice.

Po njezinom je mišljenju propust napravljen još pri kupnji karte, kada ih djelatnica koja im je prodala kartu nije upozorila na limitiran broj djece u avionu.

Umjesto u 21 sat zrakoplov je za Split poletio oko 23 sata, a obitelji koja je morala izići iz aviona u pomoć su priskočili djelatnici Zračne luke Osijek (ZLO), koji su ih sutradan kombijem odbacili do Zagreba, odakle su imali let za Split.

– Ljudi su vikali, djeca su plakala, bila je to vrlo kaotična situacija. Iako nam je rečeno da ćemo dobiti 500 eura odštete od Croatia Airlinesa, to ne može ublažiti našu ljutnju, jer nam se sve to dogodilo iako smo uredno i na vrijeme platili svoje avionske karte i rezervirali smještaj – ispričala je Osječanka za Glas Slavonije.

Ona je kazala i kako je doznala da ovo nije jedina takva situacija, no navodno da su u nekim slučajevima “zažmirili” na veći broj djece. Inače, na web stranici Croatia Airlinesa stoji naputak o prijevozu djece u dobi do dvije godine. No, osim cijene karte i rezervacije, nigdje ne stoji koliki je dopušten ukupan broj beba u avionu.

U Zračnoj luci Osijek krivnju svaljuju na Croatia Airlines i obitelji nude pomoć u ostvarivanju svojih prava. Direktor Domagoj Marinić sve opisuje kao ‘katastrofalan propust’.

U odgovoru Croatia Airlinesa stoji da su ondje upoznati sa slučajem te da se još jednom ispričavaju obitelji koju nisu mogli ukrcati na spomenuti let.

– Zbog sigurnosnog limita u zrakoplove Croatia Airlinesa Dash8–Q400 ne smije se ukrcati više od sedmero djece u dobi do dvije godine, jer su zrakoplovi opremljeni sa sedam sigurnosnih kompleta za slučaj opasnosti. Do spomenutog propusta došlo je zbog pogreške u rezervacijskom sustavu. Naime, sustav je programiran tako da ne dopusti rezervaciju osmog djeteta, ali u ovom je slučaju sustav to ipak dopustio. Istražujemo uzrok tome kako se slične situacije više ne bi ponovile. Kako su svi putnici imali uredno izdane karte, problem je primijećen tek u zrakoplovu. Nakon što ni jedna obitelj s bebom nije dobrovoljno odustala od leta, obitelj koja se zadnja registrirala za let nije mogla biti ukrcana, stoji u odgovoru.

Na kraju, iz Croatia Airlinesa navode kako je obitelji ponuđen zemaljski prijevoz do Zagreba na trošak kompanije te promjena karata za let po izboru iz Zagreba za Split.