Published On: Čet, kol 18th, 2016

OSMANOVIĆ: Referendum o Danu RS-a izazvat će niz drugih izjašnjavanja

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova Adil Osmanović ponovio je danas u Banjoj Luci da, ukoliko se nastave aktivnosti na provođenju referenduma u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a, to će, najvjerojatnije, prouzročiti niz drugih takvih poteza na prostoru tog entiteta, referendume u općinama ili mjesnim zajednicama s većim stanovništvom koje ne podržava referendum o 9. siječnju.
Kazao je da je taj referendum dosad najgrublji pokušaj rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, te da je “najopasnije to što se i zatežu međunacionalni odnosi u BiH, što nije dobro“.
-Nažalost, vlast RS-a, prije svega predsjednik Milorad Dodik, insistiraju da se održi referendum, koji unosi veliki nemir na cijelom prostoru BiH. Stav SDA jeste da je to dosad najgrublje izravno kršenje Daytonskog mirovog sporazuma, pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka – kazao je Osmanović, koji u Banjoj Luci prisustvuje sastanku bošnjačkih dužnosnika u povodu najavljenog referenduma u RS.
Referendum u RS-u, naveo je, dovodi u sumnju provođenje odluke Ustavnog suda BiH, a predstavlja udar na najvišu pravosudnu instituciju u BiH.
Osmanović je dodao da očekuju da OHR pokaže je li u mandatu, onako kako je predviđeno Daytonskim mirovnim sporazum.
-Ako nije u tom mandatu, onda treba kazati da su na sceni pokušaji kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i da OHR nema kapacitet reagirati – kazao je.
Očekuje i reakciju institucija BiH, koje su nadležne da čuvaju ustavno-pravni poredak države, a to je Tužiteljstvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.
Kazao je i da ostaje da se vidi koje će poteze povlačiti politički predstavnici institucija RS-a, koji ne podržavaju referendum./Fena