Published On: Pon, kol 15th, 2016

OSMANOVIĆ: Nema nikakve krize, sve je divno, sve je krasno

”Nema nikakve krize, ni u Vijeću ministara BiH ni u Vladi FBiH. Obje vlade rade dobro. Kriza se pokušava vještački predstaviti”, izjavio je za Dnevni avaz zamjenik predsjednika SDA i državni ministar civilnih poslova Adil Osmanović, ocijenivši da se u trenutku u kojem se trenutno nalazi BiH ne može dovoditi u pitanje rad parlamentarne većine.
”Očekujem da će se na sljedećem sastanku lidera SDA, SBB-a i HDZ-a, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Dragana Čovića, stvari riješiti na opće zadovoljstvo BiH. Pitanje mehanizma koordinacije treba što hitnije riješiti da bi BiH ispunila uvjete koje je pred nju postavila Europska komisija”, kazao je Osmanović za Avaz.
Ocijenio je dobrim dogovor o mehanizmu koordinacije između Izetbegovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika, uz opasku da je bio osobno iznenađen reakcijom Čovića, “jer su se stvari mogle riješiti novim sastankom, koji je upravo i zakazan”.
Osmanović je rekao i kako je Radna grupa formirana radi analize spornog ugovora o tiskanju osobnih iskaznica s kompanijom Muhlbauer završila svoj izvještaj, a on bi se trebao uskoro naći pred Vijećem ministara.
”Znamo da je revizija utvrdila mnogo propusta. Daljnji potezi mogu biti ili da on bude poništen ili da se s ljudima iz Muhlbauera sjedne i načini novi ugovor koji će biti u skladu sa zakonom”, rekao je ministar Osmanović.
Ministar je također potvrdio da će se na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH naći izmjene Zakona o lijekovima BiH koje predviđaju drugačiji sastav Stručnog vijeća Agencije za lijekove.
”Naravno da moramo voditi računa o zaštiti domaće proizvodnje. Ne smije se događati ni da lijekovi u BiH budu skuplji nego u okruženju, ali ni da lijekova domaćih kompanija skoro da i nema na tržištima u susjedstvu”, rekao je.