Published On: Sri, lip 30th, 2021

OSMAN SE SLATKO OSVEĆUJE: Sada je objavio da su Konakovića ugostili radikalni islamisti!

U posljednjih nekoliko dana, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković uputio je dosta teških riječi na račun kontroverznog novinara Avde Avdića.

Između ostalog, on je Avdiću energično poručio „da mu se skine sa vrata“, podsjeća Avaz.

Međutim, kontraverzni Avdić, kojeg vezuju za Osmana Mehmedagića Osmicu i mnogi tvrde da ga on suportuje ekskluzivnim informacijama i fotografijama, danas je na svom portalu objavio tekst koji prenosimo u cijelosti:

Iz promotivne kese Općine Ilidža Nermin Muzur je izvadio poklon i dao ga svom turskom domaćinu. Koji minut ranije isto je učinio još jedan član delegacije NiP-a Elvedin Okerić. Lider je sve to posmatrao sa strane. Kasnije će napraviti zajedničku fotografiju. Domaćin je stao u sredinu, a oko njega se poredala delegacija NiP-a koju je u ožujku ove godine u Tursku odveo Elmedin Konaković.

Na svojim profilima na društvenim mrežama Konaković se nije hvalio ovim susretom u Turskoj. Pitate se – zbog čega?

Odgovor je jednostavan – domaćin im je bio Muhamed Çiftçi, u selefijskim krugovima poznat kao šejh Abu Anas, njemačkim policijskim agencijama poznat kao radikalni islamista, nevladinim organizacijama kao čovjek koji je radikalizirao muslimane u Njemačkoj. Koristeći isključivo strane medije i nevladine organizacije kao izvore u nastavku ćemo se pozabaviti Abu Anasom, selefijom kojeg je u ožujku ove godine službeno posjetila delegacija Naroda i pravde.

Delegacija NiP-a sa Abu Anasom u Turskoj. Foto: Istraga.ba

Ako na Google upišete ime Muhamed Çiftçi, pojavit će vam se brojni tekstovi u kojima piše da se radi o pripadniku selefijskog pokreta, poprilično radikalnih stavova, čiju su online školu njemačke vlasti zabranile još 2011. godine.

Svoje je stavove propagirao iz njemačkog grada Braunschweig. Tamo je rođen u obitelji turskih doseljenika. U selefijskim krugovima poznat je kao šejh Abu Anas. Širom svijeta poznati njemački list Die Welt u srpnju 2012. godine je pisao o njemu i njegovim stavovima.

Nermin Mazur sa Abu Anasom. Foto: Istraga.ba

“Kada Muhamed Çiftçi propovijeda, govori tihim glasom”, piše Die Welt i podsjeća na neke izjave šejha Abu Anasa.

“Mnogi misle da su Židovi najopasniji. To nije istina. Kršćani su opasniji od Židova”, izdvojit će Die Welt Çiftçijevu izjavu.

Njemači novinari bilježe i Çiftçijeve stavove o nasilju nad ženama. Citiramo ih u nastavku.

“Ako ovoj ženi pokažete štap, ona će se uplašiti. Cilj udaranja je uplašiti ženu. Pazite, ja imam palicu”, govorio je šejh Abu Anas, pravog imena Muhamed Çiftçi.

Foto: Istraga.ba

Abu Anasa možete pronaći na stranicama drugih njemačkih medija. Spegel TV ga je, recimo, spominjao u svojoj reportaži o radikalnim islamistima u Njemačkoj i dovodio ga u vezu s još jednim radikanim selefijom – Pierom Vogelom.

Na videu ispod možete čuti i vidjeti tko je, iz perspektive njemačkih kolega, Muhamed Çiftçi.

Konakovićevog domaćina Au Anasa možete pronaći i u izještajima međunarodnih organizacija koje su se bavile ekstremističkim skupinama. Doktor Lorenzo Vidino direktor je Programa za ekstremizam na Univerzitetu George Washington. Stručnjak za islamizam u Europi i Sjevernoj Americi, a posljednjih 20 godina se fokusirao na istraživanje džihadističkih mreža na Zapadu.

U svom izvještaju u okviru istraživanja Univerziteta George Washington on i njegovi suradnici spominju Muhamed Çiftçija. Baveći se selefijskim centrima u Njemačkoj koji su se izvojili iz struktura Islamske zajednice, istraživači navode jednu od džamija u blizini Berlina.

Muhamed Çiftçi i Pier Vogel u Njemačkoj. Foto: Istraga.ba
Muhamed Çiftçi. Foto: Istraga.ba

-Najistaknutiji salafistički lideri u zemlji često su držali predavanja ili seminare u džamiji, koji su počeli privlačiti sve više sljedbenika iz lokalne muslimanske zajednice i iz susjednih područja.

Među osobama koje su držale predavanja u džamiji bili su Muhamed Ciftci, Ahmad Armih, Abdelilal Belatouani, Sven Lau i Efstathios Tsiounis – svi ključni igrači njemačke salafističke scene koji su u najboljem slučaju optuženi za radikalizaciju njemačkih muslimana i, u najgorem slučaju, za izravno regrutiranje za Islamsku državu i druge slične grupe – navedeno je u izvještaju, piše Avdo Avdić.

 

/HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x