Published On: Uto, lip 17th, 2014

Osječka liječnica izumila kremu koja pobjeđuje vitiligo

Renata Vukadin, liječnica specijalistica dermatovenerologinja iz osječkog KBC-a, nastanjena u Marincima kod Vinkovaca od 1997. godine, kamo se doselila s obitelji nakon odlaska iz Bugojna i prognaničkih godina, može se pohvaliti da je pronašla učinkovitu ljekovitu kremu koja liječi vitiligo, poznatu i kao “bijele fleke”, od koje boluje jedan do dva posto stanovništva.

Nedavno je dobila i Ispravu o patentu, kojom Državni zavod za intelektualno vlasništvo potvrđuje da je krema što ju je osmislila dr. R. Vukadin jedina na svijetu zaštićena kao lijek protiv neugodne bolesti, od koje je bolovao i Michael Jackson.
– Sa svojim se pacijentima već 28 godina borim kako bih pronašla učinkovitu kremu koja u najkraćem roku uspješno uklanja tu kožnu bolest. Sve je počelo 1986. godine u Bugojnu, gdje sam imala 17 pacijenata i pronašla dvije kreme, jednu od slovenskog i drugu srpskog proizvođača, iz kojih sam uzela tvari što pomažu pri liječenju, jer tada pravog lijeka nije bilo. Pacijentima bih napisala recept prema kojemu bi ljekarni farmaceut napravio kremu i ona se pokazala jako dobrom i za nekoliko mjeseci, ovisno o veličini zahvaćenog dijela lica ili tijela, rezultati bi bili vidljivi. Poslije sam kombinirala dvije kreme austrijskih proizvođača i temeljem višegodišnjeg istraživanja i provjeravanja, ali i iskustava pacijenata s kojima sam u stalnom kontaktu, došla sam do rezultata koji su navedeni u Ispravi o patentu – kazala je liječnica.
Izliječeni
Prije dobivanja patenta, Zavod je temeljito pregledao sve moguće farmakološke portale i utvrdio kako nečeg sličnoga nema u svijetu.
Dr. R. Vukadin pokazala nam je fotografije pacijentice s vitiligom na licu koji je za šest mjeseci nestao nakon redovitog tretmana njenom kremom. Prema dosadašnjim iskustvima, u tom roku nestaju manje bjeline, primjerice s lica, dok je za veće, na rukama i nogama, rok godinu do godinu i pol dana. Računa da je izliječila više od tisuću oboljelih.
– Jako je važno da pacijent maže kremom i okolni, zdravi dio prema središtu, kako bi oboljele stanice dobile pigmentaciju. Voljela bih kada bi osječki KBC postao referentni centar za liječenje vitiliga i kada bi netko iz farmakoindustrije započeo proizvodnju ovog lijeka – rekla je dr. Renata Vukadin.