Published On: Fri, Sep 18th, 2020

OSCE PLJUSKA KLANU IZETBEGOVIĆEVIH: Narodi i Građani ne smiju patiti, Izborna reforma ne smije se uvjetovati formiranjem Vlade FBiH

Nedavno je Bakir Izetbegović medijima izjavio kako neće nastaviti razgovore s HDZ-om oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Na novinarsko pitanje znači li to da neće biti novih razgovora dok se ne formira federalna vlada, Izetbegović je odgovorio: “Tako je”.

S obzirom na to da su 17.6.2020. u Mostaru HDZ BiH i SDA potpisali Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u kojemu stoji da će HDZ BiH i SDA izraditi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, čini se kako je zbog Izetbegovićevog odustanka Politički sporazum mrtvo slovo na papiru.

Vrijedi istaknuti da je Voditeljica OSCE-a u BiH veleposlanica Kathleen Kavalec bila jedan od sudionika potpisivanja sporazuma. Portal Bild.ba je zatražio upit iz ove organizacije kako komentiraju Izetbegovićevo odustajnje od sporazuma i nove uvjete koji nisu bili dio sporazuma.

OSCE, među ostalim, ističe i kako se ovom procesu treba krenuti nakon lokalnih izbora. Dodali su i kako izjave koje podrivaju procese izborne reforme nisu konstruktivne i ne odgovaraju potrebama građana.

Odgovor OSCE-a Bild.ba prenosi u cjelosti:

“Iako već neko vrijeme postoji hitna potreba za formiranjem Vlade Federacije BiH, izborna reforma, ​po našem mišljenju​, ne bi trebala biti predmet preduvjeta.

Ovaj reformski proces trebao bi započeti čim se provedu lokalni izbori i trebao bi biti obavljen na transparentan i inkluzivan način, u skladu s prethodnim preporukama Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Izjave koji podrivaju procese izborne reforme i pogoršavaju tenzije nisu konstruktivne niti odgovaraju na potrebe građana. U međuvremenu, od ključne je važnosti osigurati uvjete za održavanje lokalnih izbora širom BiH u studenom i u Mostaru u prosincu, kako bi građani mogli ostvariti svoje pravo glasa slobodno i s povjerenjem u izborni sustav.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i dalje je spremna podržati sve reformske procese i inicijative usmjerene na jačanje demokracije, ali istinski napredak ove zemlje ovisi o spremnosti političara na kompromis i postizanje konsenzusa u korist svih građana”, naveli su iz OSCE-a.

I. Crnjac l Bild.ba