Published On: Pon, ruj 24th, 2018

OSCE/ODIHR UPOZORAVA Moguća je ustavna kriza nakon izbora

Bosna i Hercegovina suočava se sa mogućom ustavnom krizom poslije izbora, jer nije provedena presuda Ustavnog suda iz 2016. godine, kojom su naložene promjene Izbornog zakona, upozorava Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Upitan i SIP

Ovo tijelo privremeno intenzivno prati izbornu kampanju u BiH od 27. kolovoza ove godine. U preliminarnom prvom izvještaju o situaciji u našoj zemlji, kako piše Dnevni avaz, navode i da postoje sumnje mnogih aktera izbornog procesa u nepristranost i profesionalnost Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i njenih tijela. Upozorava se i da su za predstojeće glasanje 7. listopada registrirana 3.352.933 birača.

– I dalje su izražene zabrinutosti u vezi s točnošću biračkog popisa, uprkos nastojanjima SIP-a da riješi već ranije prijavljene probleme koji se tiču visokog broja umrlih birača na tim popisima. Skoro 78.000 glasača registrirano je za glasanje iz inozemstva poštom ili u diplomatskim predstavništvima BiH. Sam SIP je izrazio zabrinutost zbog moguće zloupotrebe osobnih dokumenata i krivotvorenja potpisa tijekom registracije za glasanje te vrste – navodi se u privremenom izvještaju.

Manjine su u još težoj situaciji, jer im je ograničeno biračko pravo. Posebno su u tom segmentu pogođeni Romi. Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava navodi i podatke da je SIP do sada stiglo više od 30 žalbi, a skoro ih je isto toliko podneseno i Sudu BiH. Osim toga, nešto više od 9.100 ljudi skinuto je s popisa za glasanje iz inozemstva, a Sud je odbio barem 1.000 žalbi na tu odluku SIP-a.

Manjak kandidata

U preliminarnom izvještaju navodi se i da su brojne lokalne izborne komisije formirane, a da zakonske odredbe nisu u cijelosti ispoštovane. Uredu OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava objašnjeno je da je to urađeno zato što nije bilo dovoljno kandididata za ta tijela. Zbog toga su izražene sumnje da bi moglo doći do brojnih izbornih nepravilnosti na dan izbora na biračkim mjestima.

– Sugovornici Promatračke misije ODIHR-a izrazili su nepovjerenje prema nepristranosti svih razina izborne administracije. Oni u najvećoj mjeri sumnjaju u političku i etničku pristranost članova izbornih komisija. Mnogi od naših sugovornika naveli su da ne vjeruju da će prebrojavanje glasova biti pošteno – navodi se u izvještaju.

Prijavljeno više od 4.000 promatrača

Do sada je, prema izvještaju ODIHR-a, registrirano više od 4.000 promatrača izbornog procesa. Oni su okupljeni u asocijaciju šest nevladinih organizacija “Pod lupom” i pratit će kako kampanju, tako i način glasanja te brojanja biračkih listića. Međunarodna zajednica delegirat će nekoliko stotina promatrača, od veleposlanstava do misija. Promatrače će tako imati Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, Europska unija i Europski parlament, ali i NATO pakt.

Kandidati nemaju isti tretman

U izvještaju se navodi i da nemaju svi kandidati isti tretman, posebno u javnim medijima, te da ih većina nastoji dobiti podršku unutar svoje etničke grupe. Ističe se i da međunarodna zajednica u BiH stalno poziva stranke da u kampanji govore o istinskim problemima svih te da se suzdržavaju od zapaljive retorike. Bez uspjeha. Dodaje se i da su novinari izloženi pritiscima, cenzuri, uskraćen im je pristup informacijama./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare