Published On: Sun, Sep 6th, 2015

JOŠ UVIJEK NEMA DOGOVORA OKO USTAVA UNUTAR BIH Dodik: Ni SAD ne može na silu izgraditi BiH kao državu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je da se Bosna i Hercegovina ne može izgraditi na silu kao država pa čak i ako iza takvog projekta stoje Sjedinjene Američke Države.
Time je odgovorio na istup američkih diplomata koji su ustvrdili da su reforme Daytonskog sporazuma potrebne radi približavanja zemlje Europskoj uniji.
“Visoki predstavnik je masovno kršio Daytonski sporazum i kao takav bio je podržan od većine zemalja koje su činile Vijeće za provođenje mira i razumljivo je da te iste zemlje sada kao fetiš brane bilo kakvo pokretanje pitanja nepravnog ponašanja visokog predstavnika. Nijedna zemlja se ne može napraviti na silu, pa ni BiH, bez obzira kakva sila stajala iza nje, možda čak i SAD”, istaknuo je Dodik za novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA).
Dodik je pritom branio pravo na održavanje referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH u Republici Srpskoj, tvrdeći da je zakonito njegovo održavanje unatoč tvrdnjama većeg dijela međunarodne zajednice da se radi o kršenju Daytonskog sporazuma.
Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika zadužen za Balkan i središnju Europu Hoyt Brian Yee izjavio je u intervju od subote za nekoliko dnevnih tiskovina u BiH kako su potrebne promjene Daytonskog sporazuma i ustava koji je proistekao iz toga sporazuma kako bi se u toj zemlji provele reforme koje bi ju vodile prema Europskoj uniji.
Dodik je poručio međutim da neće prihvatiti reforme kojima bi se umanjila autonomija Republike Srpske u korist države BiH, što su nasilno pokušavali visoki predstavnici donoseći zakone i mijenjajući ustav.
“Međunarodna zajednica neće odustati od intervencionizma u BiH, a Republika Srpska ne treba nasjedati na priče o dalekim perspektivama, već nastaviti snažno braniti svoju autonomiju, ustav i ustavna rješenja u BiH vezana za Republiku Srpsku”, izjavio je Dodik.
Naglasio je pritom da se unutar BiH ni 20 godina nakon rata nije uspio postići dogovor oko ustava, niti se nazire mogućnost takvog dogovora.